Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden fokus för Jönsson

Framtiden är fokus för Kenny Jönsson.
Närmast är det att förlänga mästerskapssviten mot Tjeckien – men längre fram också om han ska fortsätta över OS i Vancouver.

– Jag tänker ta den tid jag behöver och se till så att det blir rätt beslut, säger Jönsson som – om han fortsätter – ser Rögle som huvudalternativet.

Han brukar ofta kallas för kung Kenny och när det är dags för de riktigt heta mästerskapsmatcherna med Tre Kronor är den 34-årige kaptenen och Röglebacken något att lugnt och tryggt luta sig emot.

Han valdes till bäste back i OS i Turin trots att han då spelade allsvensk ishockey för andra säsongen i rad och är fortfarande en av de allra bästa i världen.

I VM leder han plus/minus-statistiken klart med +11. Jönsson, som inte gärna framhäver sig själv i onödan, säger:

– Det är väl alltid roligt när man leder, men vi är här för att vinna och statistik är sånt man tittar på efteråt. Jag har hellre minus elva och vinner VM-guld än plus elva och förlorar i kvarten.

fyra raka mästerskapssegrar mot Tjeckien och Kenny Jönsson är den enda i laget som spelat i de tre hetaste matcherna av dem, segrarna med 7–3 i OS-semifinalen 2006, 4–0 i VM-finalen samma år och därefter 3–2 i förlängning i fjolårets VM-kvartsfinal.

– VM-finalen minns man väl mest av, och att vi vann i sudden i fjol. Det gäller att vi är på tå och inte tror att det kommer att lösa sig bara för att det gjorde det de andra gångerna, säger han.

Jönsson har haft det jobbigt med skador de senaste åren. I fjolårets VM missade han de avslutande matcherna på grund av hjärnskakning och han har under en längre tid haft återkommande problem med rygg/höft/ljumske.

– Det känns jättebra och är inga bekymmer längre. Thomas (landslagsmassör Carlsson) gör ett jättebra jobb med mig varje dag så jag är pigg och fräsch.

– Nja, både och. Man blir inte yngre och det gäller att hänga med. Sedan är det Rögle, det är ett av alternativen som finns kvar. Jag har inte så mycket annat att välja på just nu.

Kenny Jönsson har två OS-guld och ett VM-guld, men på klubblagsnivå är det tomt på titlar.

– Det är alltid roligt att vinna, det är ju därför man håller på. Men sedan är det små segrar i sig som i fjol när vi i Rögle gick upp i elitserien. Sedan är det alltid häftigt att vinna SM-guld och så, men just nu ser det inte ut så.

– Nej, jag har ju tagit beslutet sedan fyra år tillbaka att jag ska vara hemma i Sverige och det sociala livet fungerar fantastiskt bra. Jag trivs jättebra och jag är jättenöjd att vara hemma i Ängelholm med Rögle.

Först när VM är slut tänker Kenny Jönsson fundera över framtiden i lugn och ro.

Med en seger över Tjeckien skjuter han upp beslutet ytterligare en tid. (TT)