Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden heter IT, inte köplador

Jag börjar så här: Handel är bra. Handelsjobb är bra. Handel är en naturlig del av jobbmixen i en kommun.

Men vissa handelsjobb är också lågavlönade, okvalificerade och temporära. Visst behövs de, men ska de verkligen vara det som en modern kommun prioriterar över allt annat?

Det tycker jag är ett svaghetstecken och ger starka signaler på låg politisk ambitionsnivå.

Andra jobb, akademiska, tekniska, högkvalificerade, IT-jobb, innovationsbaserade, framtidssäkrade, är också en helt nödvändig del av jobbmixen i en kommun.

Att du, AnnSofie Andersson (S), vill klubba igenom en handelspolicy som tillåter utländska riskkapitalister att bygga köplador kräver varken politisk ingenjörskonst, kompetens, mod eller ansträngning. Varför resonerar du så?

Ingen kommunchef eller kommunalråd vill väl åka på kommunala rikskonferenser och säga "Östersunds styrka är turism och köpladekonsumtion" när de ska skryta om sina prestationer? Dessa två områden är nämligen vad som kännetecknar en kommun som befinner sig längst ner i näringskedjan gällande arbetsmarknadsmix.

Östersund behöver en helt ny agenda för jobbskapande inom de stora, högpresterande tillväxtområden som samhället vilar på i dag. Dessa utgörs av mjukvaruutveckling, kvalificerad app-utveckling, 3D-printing, nätverk, Big Data, CAD och systemutveckling.

Östersunds översiktsplan till 2040 innehåller absolut ingenting om dessa områden. Inga åtgärder eller måluttalanden. Det är som om vi accepterat att tillbakavecklas till en världsfrånvänd bondhåla modell 1985. Vad beror det här på? Okunskap bland tjänstemän och politiker?

Jag önskar följande av dig och S, AnnSofie, för att framtidssäkra Östersund:

1. Få ordning på samtalen med Mittuniversitetet så att IT-utbildningarna återvänder.

2. Stimulera framtagandet av yrkesutbildningar inom IT och app-utveckling, det genererar enorma inkomster i många andra kommuner just nu.

3. Skapa kommunala "makerspaces/hackerspaces" för att odla den allmänna breddkulturen inom IT.

4. Inför programmering från mellanstadiet och framåt i grundskolan.

5. Titta på Helsingborgs kommunala IT-strategier och kopiera dem rakt av. De är bäst i Sverige.

Gör någonting som är svårt! Utmana er själva. Ha ambitioner! Andra kommuner i Sverige klarar av detta och svårare saker varje dag.

Framtiden heter IT. I varenda område, i varje fiber av samhället, och just nu är Östersund inte bra på någonting inom de branscher som nu definierar hela vår framtid.

Det vet jag med säkerhet, för det är mitt jobb att veta det.

Stefan Hallgren, creative director Happy Minds

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel