Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens familjecentral i fokus

Vad gör man när den gravida kvinnan visar sig vara en man? Det vet Lotta Andréasson Edman som föreläste på konferensen om framtidens familjecentral på OSD.

Runt 600 personer var anmälda till den nationella konferensen om framtidens familjecentral som arrangerades på OSD under tisdagen och onsdagen. Programmet bestod av valbara seminarier, föreläsningar och årsmöte för föreningen för familjecentralers främjande.

En av föreläsarna var Lotta Andréasson Edman som är barnmorska och delägare i Mama Mia Söder. Hon har specialiserat sig på patienter inom HBTQ, homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, och delade med sig av sina erfarenheter till den nästan fullsatta Pettersson-Berger hallen på OSD.

Lotta Andreasson Edman pratade om hur HBTQ-personer bemöts när de vill bilda familj, vilka problem som kan uppstå i och med att landstingen har olika regler och hur Mama Mia Söder inledde ett arbete med Danderyds sjukhus för att ge homosexuella en tryggare förlossning. Hon berättade även om sina egna upplevelser som HBTQ-nischad barnmorska, bland annat om när hon själv inte riktigt visste hur hon skulle hantera ett besök.

– Jag ropade upp ett namn och fem personer reste sig upp. Det var två stora män med skägg, en kvinna och två andra lite mindre män. När jag frågade vem det var som var gravid så svarade han med mest skägg att det var han. Då insåg jag att vi måste sluta säga gravid kvinna och säga gravid person, säger Lotta Andréasson Edman och förklarar att mannen hade tidigare varit kvinna som korrigerat sitt kön och nu levde i ett polyamoröst förhållande med fyra andra.

Arrangörer för konferensen är föreningen för familjecentralens främjande, Jämtlands läns landsting, regionförbundet jämtlands län och Östersunds kommun.