Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens skidskyttehjältar gjorde upp i Riksfinalen

I kraftig blåst och tungkört före gjorde framtidens skidskyttehjältar upp när Riksfinalen avgjordes i Östersund.

Riksfinalen, som tävlingen kallas, har samlat deltagare från olika distrikt i Sverige i åldrarna 12 till 15, som genom bra resultat i de lokala tävlingarna kvalificerat sig för finalen. De äldsta ungdomarna tävlade också om platser till ungdomslandskampen som hålls i Sollefteå om två veckor.

Malva Zachrisson, 12 år från Sveg var en av de dryga 50 deltagarna. Hon har hållit på med skidskytte i tre år.

– Det var väldigt jobbigt att åka i dag, det var en kraftig motvind och det gjorde det svårt att skjuta. Jag tränar en gång i veckan i Sveg, men det har varit dåligt med snö i år, vilket har varit tråkigt.

Malva tävlade under söndagen i mixstafett tillsammans med Elias Skoog, Gry Gjersvold–Abrahamsson och Emil Lundmark. Laget åkte bra och tog en andra plats, men åt segrande Gävle–Dala kunde man inget göra, tiden upp till dem blev tillslut 3:30.2.

Elias Skoog, 13 år, har precis som Malva hållit på med skidskytte i tre år. Han kommer från Hede och jobbar hårt för en framtida skidskyttekarriär.

– Jag gillade att åka skidor och samtidigt hålla på med skytte, då kändes det bra att testa på skidskytte. Jag tränar tre gånger i veckan nu och skulle vilja bli bra inom det.

Den som annars kanske utmärkte sig mest i helgen av länsåkarna var Emil Lundmark, 14 år. Seger i sprint följdes upp med en tredje plats i jaktstarten, Emil stod också för en stark sista sträcka i mixstafetten.

Emil är ursprungligen från Stockholm och är nu inne på sitt tredje år som skidskytt. Och om Emil kommer bli en framtida Björn Ferry återstår att se, men ett försök ska iallafall göras.

– Det är det här jag ska satsa på, jag tänker gå skidskyttegymnasiet sen och göra allt för att bli riktigt bra.

Ett kvitto på att Emil har kommit en bit på vägen visades också när han blir Jämtlands representant i ungdomslandskampen.

– Det känns väldigt kul, jag har aldrig åkt en landskamp förut så det ska bli spännande.

Gry Gjersvold–Abrahamsson var också uttagen till landskampen, men tvingades tacka nej på grund av en längdskidstävling.

FOTNOT: Ursprungligen skulle tävlingen hållas i Häverödal, men på grund av snöbristen flyttades tävlingen med kort varsel till Östersund. Tävlingen arrangerades av Biathlon Östersund med stöd av Tullus.

Resultat från helgen hittar du här.