Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidstro håller modet uppe nästa år

Annons

Nästa år går vi in i ett nytt decennium – och sannolikt i sämre ekonomiska tider. Men modet går en annan väg. Rakt in i en tid fylld av hoppfullhet och framtidstro – och eskapism. Så spår trendexperterna från modemetropolerna London, New York och Milano.

– Vi måste vara hoppfulla just nu. Folk försöker att inte ryckas med av rädslorna omkring oss. Det handlar om förnyelse och en återfödd jord, spår Christine Foden på den brittiska trendbyrån D.Cipher under deisgnrådgivningsbyrån ColourHouse trendseminarium i Stockholm i december.

president Barack Obama är en viktig symbol för hopp i världen just nu. Dessutom har han redan inspirerat till ett ett ökat intresse för afrikansk och afroamerikansk musik och kultur – något som väntas avspegla sig på modet under 2010.

Men hoppfullheten inför framtiden lånas också från gångna tider. Hippietiden och i synnerhet Summer of Love influerar med utsvängda ben och mönster inspirerade av silkessjalar. 1950-talet och rekordårens optimistiska anda blir en het eskapistisk hoppingivare i form av pasteller och ungt idealistiskt preppymode.

– Som avspeglar en värld där inget hemskt händer och allt slutar lyckligt, säger Christine Foden på D.Cipher i London.

avspeglar sig också i naturromantiska och ekologimedvetna modet där värden som jord, fukt, ren luft och vatten står i fokus. Trädgårdsmästarens praktiska look influerar, men även själva växtligheten i såväl mönster som färgpaletter. Det poängterar både Sharon Graubard på ESP Trendlab i New York och Andrea Dall’Olio på Milano-trendbyrån A+A designstudio.

– Lycka är en trädgård. Det är en lyx i dag, säger Andrea Dall-Olio.

På ESP Trendlab i New York tror man också att gör det själv-rörelsen kommer att influera modet 2010. Gatukonstnärer som Banksy och Swoon inspirerar till ett personligt färgat mode. Här ser man mycket trasade jeans, avklippta korsetter som används som breda skärp. Men också t-shirts med budskap och plagg med färgstänkmotiv. Sharon Graubard på ESP Trendlab säger att det handlar om sammanhang:

– Den här trenden handlar om någon som vandrar på gatorna, hittar saker och gör dem till sina egna. En person som inte är rädd för att customisera sina kläder. Hela looken har en känsla av pånyttfödelse och ändrad kontext.

Lyxigt och färgstarkt. Mättade stärka färger inspirerade av 70-talsdisco och 80-talsrave. Blanka plagg.

Fräscht och funktionellt mode influerat av äventyrare och resenärer. Ultralätta material och over size.

Små mönster; som pixlar, småblommigt, pyttesmå rutor, serietidningsinspirerat.

Scrapbooking och handarbete, nostalgisk samlarmentalitet. Allt från gamla spetsmönster till vinylskivor inspirerar.