Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Bingolotto tillbaka till standup-scenen

Folket ville ha Jan Bylund till Östersund. I morgon kör han standup på Plaza i Östersund.

– Det är alltid bra standup i Östersund, jag har varit där många gånger. Jag var bland annat där då de byggde om det där vattentornet till restaurang, säger Jan Bylund.

Under några år har Jan Bylund varit borta från den offentliga standup-scenen. 2011 började han som programledare på Bingolotto och varvade programledarrollen med att föreläsa och göra företagsgig. För ett år sedan slutade han leda programmet och gick tillbaka till sitt gamla jobb, att frilansa som komiker och föreläsare.

– Nu gör jag det jag alltid har gjort. Jag är med i Karlvagnen i P4 ibland också och så skriver jag på en bok som kommer ges ut på Bonniers. Men de har inte släppt titeln på den så jag får inte berätta något om den.

För drygt en månad sedan blev Jan Bylund tillfrågad av företaget Fundsurf om han kunde tänka sig komma till Östersund. Fundsurf skapar och finansierar arrangemang genom ett slags crowdfunding eller gräsrotsfinansiering, där man samlar in pengar från ett stort antal personer för att få till ett arrangemang. På så sätt vet man om ett intresse finns eller inte, och slipper ta stora ekonomiska risker.

Jan Bylund var snabb på att nappa på idén.

– De ville testa med något så enkelt som standup och det var inte svårt att tacka ja till det. Om folk vill att man ska komma så anmäler de sig redan innan. Och bevisligen fungerar det eftersom arrangemanget blir av, säger Jan Bylund.

För att få kvällens standup-föreställning att gå runt ekonomiskt var 100 personer tvungen att anmäla sig. Slutdatumet för anmälan var 20 mars och då stod det klart att det fanns ett intresse av att se Jan Bylund på Plaza i kväll.

Hans standup handlar om det mesta.

– Fördelen med standup är ju att det kan handla om allt. Jag kommer nog att prata om allt från OS, Putin, flakmoppar och barn.

Han förväntar sig en trevlig kväll.

– Jag tror jag kommer få möta glad människor som tycker det är för lite snö i fjällen. Som sagt, det är alltid bra i Östersund.