Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från fjäll till skog – Kevin Kirk bytte inriktning

Han har bytt den alpina turistsatsningen i Funäsdalen mot ett nytt liv med jakt och fiske. I dag är Kevin Kirk en av delägarna i Interjaktbutiken i Lillänge. Och en mycket nöjd sådan. Redan efter några månader ligger butiken över sitt budgetmål.
– Ja, vi har fått en lovande start och känner att den här satsningen håller, säger han.

De senaste åren har Kevin Kirk arbetat hårt med utvecklingen av vinterturismen i Funäsdalen. Men det har varit en lång och tung resa i skuggan av en besvärlig finanskris.

– Jag ville inte lämna ett sjunkande skepp utan måste se till att det blev en ny ägarstruktur så den stora satsningen kunde slutföras. Men när det var klart förra våren kände jag att jag hade ingen energi kvar att böja om igen i samma verksamhet och sadlade då om till det här.

Drömmen om en egen gård med skogsskifte förverkligades. Familjen Kirk köpte gården Berget i Kaxås där de i dag bor.

– Jag har sedan barnsben haft ett stort intresse för jakt och friluftsliv så det här passade alldeles utmärkt.

Kontakter knöts med norrmannen Terje Fagervold och Ulf Nilsson som båda driver företag i Krokoms kommun.

I dag är de tillsammans med Kevin Kirk delägare i jaktbutiken i Lillänge som öppnade i maj i år.

– Vi gjorde en bedömning att det fanns goda förutsättningar för en butik i den här branschen, men man måste ha en kedjetillhörighet för att få rätt inköpspriser och marknadsföringsstöd. Vårt val blev Interjakt som startade 1985 och i dag har 20-talet butiken i Sverige.

Än så länge är det varusortimentet som rör jakt i olika former som dominerar i den drygt 600 kvadratmeter stora butiken, men på sikt är det meningen att man även ska satsa på fiskeutrustning.

– Intresset för jakt och fiske är ju stort i det här länet. Men vill även nå en ännu större kundkrets. Därför planerar vi att även starta en webbutik, berättar Kevin Kirk.

Så här veckorna innan årets älgjakt börjar är det extra tryck på försäljningen i butiken. Det handlar om allt från vapen och ammunition till jaktkläder och andra tillbehör.

Själv har nu Kevin Kirk också börjat nedräkningen till årets älgjakt där han ingår i Kaxås eget jaktlag.

– Det blir väl inte jakt varje dag för vi delar upp jaktdagarna mellan oss i butiken.

Även om Kevin Kirk jagat älg i många år är det en björnjakt för tre år sedan i Mittådalen som är ett av hans bästa jaktminnen.

– Då fick jag skjuta min första björn. Plötsligt dök en björn upp på 20 meters håll på andra sidan vägen och jag fick en bra träff. Jag hann inte ens släppa ut hunden som jag hade i bilen.

Trots tjusningen med jakten i de svenska markerna har Kevin Kirk en dröm som han en dag hoppas få förverkliga.

– Det är att få jaga buffel. Det var nära att jag kommit med på en provjakt i Uganda för något år sedan, men det äventyret blev inte av.  Även jakt på grizzlybjörn står högt på listan.

Vad betyder jakten för dig?

– För mig är jakten i första hand en stor naturupplevelse att få vistas ute i skog och vildmark, i andra hand den belöning själva jakten ger.