Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från fridlyst till fredlös

Vilka löften gav den nuvarande regeringen till jägarna inför valen 2006 och 2010?

Var de så bindande att man nu till och med är beredda att kringgå EU:s art- och habitatsdirektiv och EU-kommissionens granskning för att infria dem?

Vargens fredning har undan för undan försvagats genom tillägg i Jaktförordningens § 28 och två års licensjakt.

Den senaste åtgärden är Naturvårdsverkets beslut att 32 vargar får skjutas vid årets skyddsjakt. Bara det att man i förväg bestämmer antalet, och ger möjlighet att skjuta hela flockar i förebyggande syfte säger oss, att det är frågan om förtäckt licensjakt. Man undrar: vad har de valpar som föddes förra sommaren och de som föds denna sommar gjort för ont?

Skyddsjakt i förebyggande syfte strider mot själva idén med skyddsjakt – att den kan tillgripas mot enskilda problemdjur som orsakar skada. Enligt EU:s art- och habitatsdirektiv får problemvargar dödas endast om det inte finns några andra lösningar, till exempel att sätta upp stängsel runt beteshagar, flytta vargar eller förse hundar med bjällror.

Vad är det för samarbete som etablerats mellan jägarna och regeringen? Ett samarbete som jägare sagt upp i ilskan över utebliven licensjakt på varg i år.

Om man menar det allmänna uppdrag som Svenska Jägareförbundet har och för vilket man inkasserar 50 miljoner kronor årligen, är det nu läge att detta uppdrag överförs till någon neutral organisation och att Svenska jägareförbundet betraktas som det förbundet är – en intresseorganisation!

Jägarnas riksförbund skyller det mesta som går dem emot på vargen. De påstår att vargen hotar älgjakten, att den bär skulden till den nya älgförvaltningen, den åsamkar allt större delar av landets befolkning orimliga kostnader och ständig oro för sina husdjur samt drastiskt försämrad livskvalitet.

Ja, det antyds att till och med att bristerna i den svenska sjuk- och åldringsvården orsakas av vargen. Jägarnas riksförbund har en förmåga att använda dramatiska formuleringar och överdrifter i sina budskap. Trovärdigheten blir inte större för det.

Ett förbund som har arrangerat kurser i olagliga jaktmetoder på varg ingjuter inget förtroende i vargdebatten.

Jägarnas riksförbund försöker framstå som talesman för folkviljan och den biologiska mångfalden. Det lyckas inte. Genom dimridåerna tränger intoleransen och egenintresset fram.

Djurskyddet Jämtlands län
Rolf Eriksson, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel