Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Kungsgården till Kabul

I år skickar Sverige 655 miljoner kronor till Afghanistan.
Och det är förre Frösöbon Anders Öhrström som chefat för att pengarna kommer rätt.
– Uppföljning är den största utmaningen vi har, säger han.

Förra veckan halades flaggan ner för gott på den svenska militärbasen i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan. Men nu när militären drar sig tillbaka har Sverige beslutat att öka biståndet. De närmaste nio åren planeras att satsa totalt 8-8,5 miljarder kronor på utvecklingssamarbete i landet.

– Vi tror att det går att åstadkomma goda reslutat. Och det finns ett stort stöd för vårt arbete i riksdagen, säger Anders Öhrström som jobbat som biståndschef för Sida i Afghanistan de senaste två åren.

Sedan början av 1980-talet har 57-åriga Anders Öhrström jobbat med biståndsfrågor i en rad olika länder. Det var i Pakistan i slutet av 80-talet som han mötte afghanska flyktingar för första gången och sedan dess har landet haft en särskild plats i hans liv.

– Det är fantastiskt att se att ett land sakta lyckas resa sig upp efter 35 år av konflikt.

Fram till sju års ålder bodde Anders Öhrström i en av tjänstebostäderna på Kungsgården på Frösön, hans pappa jobbade på F4. Och fram till sjutton års ålder tillbringade han somrarna i Jämtland.

– Jag har en väldigt barndomsromantisk bild av Frösön. Det var en privilegierad plats att växa upp på.

Han återvänder till länet en gång per år, till kusinens fäbodvall i Lit och för att åka skidor i Edsåsdalen.

Anders Öhrströms uppdrag i Afghanistan har varit att slussa biståndspengarna vidare till olika organisationer, där utbildning, demokrati och mänskliga rättighteter är prioriterade områden. Enligt Sida har antalet barn som går i skola ökat från 1 miljon år 2011 till 7,5 miljoner i dag.

Men det är inte något stabilt land som Anders Öhrström lämnar, nu när han avslutat sin tvååriga tjänstgöring. Under våren har attentaten ökat, på grund av presidentval och Talibanernas våroffensiv.

– Det är väldigt otäckt när man hör en smäll i Kabul och det tar timmar tills man vet omfattningen av skadan och om det var några man kände eller inte.