Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Kungsgården till Kabul

I år skickar Sverige 655 miljoner kronor till Afghanistan.
Och det är förre Frösöbon Anders Öhrström som chefat för att pengarna kommer rätt.
– Uppföljning är den största utmaningen vi har, säger han.

Annons

Förra veckan halades flaggan ner för gott på den svenska militärbasen i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan. Men nu när militären drar sig tillbaka har Sverige beslutat att öka biståndet. De närmaste nio åren planeras att satsa totalt 8-8,5 miljarder kronor på utvecklingssamarbete i landet.

– Vi tror att det går att åstadkomma goda reslutat. Och det finns ett stort stöd för vårt arbete i riksdagen, säger Anders Öhrström som jobbat som biståndschef för Sida i Afghanistan de senaste två åren.

Sedan början av 1980-talet har 57-åriga Anders Öhrström jobbat med biståndsfrågor i en rad olika länder. Det var i Pakistan i slutet av 80-talet som han mötte afghanska flyktingar för första gången och sedan dess har landet haft en särskild plats i hans liv.

– Det är fantastiskt att se att ett land sakta lyckas resa sig upp efter 35 år av konflikt.

Fram till sju års ålder bodde Anders Öhrström i en av tjänstebostäderna på Kungsgården på Frösön, hans pappa jobbade på F4. Och fram till sjutton års ålder tillbringade han somrarna i Jämtland.

– Jag har en väldigt barndomsromantisk bild av Frösön. Det var en privilegierad plats att växa upp på.

Han återvänder till länet en gång per år, till kusinens fäbodvall i Lit och för att åka skidor i Edsåsdalen.

Anders Öhrströms uppdrag i Afghanistan har varit att slussa biståndspengarna vidare till olika organisationer, där utbildning, demokrati och mänskliga rättighteter är prioriterade områden. Enligt Sida har antalet barn som går i skola ökat från 1 miljon år 2011 till 7,5 miljoner i dag.

Men det är inte något stabilt land som Anders Öhrström lämnar, nu när han avslutat sin tvååriga tjänstgöring. Under våren har attentaten ökat, på grund av presidentval och Talibanernas våroffensiv.

– Det är väldigt otäckt när man hör en smäll i Kabul och det tar timmar tills man vet omfattningen av skadan och om det var några man kände eller inte.