Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från lusten att leka och lära till kravet att kunna och prestera

/

Annons

Det var en gång en liten flicka som med lätta steg sprang vägen fram till skolan. Som med ett leende öppnade böckerna, med förväntan ville lära sig mera, som med glädje spelade fotboll på rasterna och sjöng i kören efter skolans slut.

En dag började hon höra ordet betyg. Betyg? Vad var nu det? Vad var nu det som fick lärarens röst att låta vassare, som skapade en bekymmersrynka mellan pappas ögonbryn?

Ja, den lilla flickan hade svårt att förstå innebörden. Men hon kände tydligt av en förändring. Plötsligt var det inte lusten och glädjen som fick henne att öppna skolböckerna, utan det outtalade kravet att prestera, att vara duktig. Och inom henne växte en klump i magen.

En klump som bara blev större när hon märkte att fotbollsspel om rasterna inte bara var fotbollsspel för att det var så galet roligt att spela, nej, för att det skulle leda till något mer. Plötsligt kom talet om att bli uttagen till bättre lag, att specialisera sig, att nu välja inriktning.

Och körsången, ja, vad blev det av den, nu när en Idoljury plötsligt satt på hennes axel och talade om ifall hon kunde sjunga eller inte? Som talade om att om hon inte var bra nog fick hon lov att vara tyst.

Ja, den lilla flickan började förlora stjärnglansen i ögonen. Den där spontana glädjen som bor i ett barn som får följa sin längtan och lust, långt borta från prestation och krav.

Och svårare blev det när hon senare började i högstadiet. Kravsnaran stryptes åt. Betygshetsen var ett faktum. Prestera, prestera. Och nu hade i hennes liv också smugit sig in insikten om utseendets stora betydelse. Hon hörde föräldrar och andra vuxna, hon såg på TV och läste tidningar, och blev alldeles medveten om att det var omöjligt att duga som den man var. Överallt omkring henne ekade orden Jag måste banta och bli smalare, jag måste plastikoperera mig och bli snyggare, jag måste, jag måste, jag måste…

Och alla dessa budskap gick rakt in i henne, och hon insåg med all kraft: Om inte min mamma tycker att hon själv duger, om inte Shakira tycker att hon själv duger, om inte min fotbollstränare tycker att hon själv duger, hur kan då jag tro att jag duger?

Så den intensiva jakten på de perfekta betygen kompletterades med jakten på den perfekta kroppen, den perfekta fotbollsspelarkarriären, den perfekta sångkarriären…

Och stjärnglansen i ögonen var nästan försvunnen. Den där spontana glädjen som bor i en människa som får följa sin längtan och lust, långt borta från prestation och krav.

Och med förundran hörde flickan de vuxna fråga sig själva: Hur kommer det sig att unga flickor mår så dåligt i dag?

Mer läsning

Annons