Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från och med nu är den självklar

Vi sitter i bilen på väg till Bydalen då de på radion berättar om Michael Schumachers skidolycka. En vurpa i off-pisten, huvudet landar på en sten, tillståndet är kritiskt. Kanske kommer han att dö.

Vi är på väg till skidbacken.

Jag tänker på min mamma som ramlade och slog huvudet för ett par år sedan. Hon spelade curling och halkade på isen. Följden blev en blödning i hjärnan och några dagar på sjukhus.
När olyckan hände hade jag, min dotter, mamma och pappa bokat en resa till Vietnam. Vi tvingades avboka allt.

I stället bokade jag och sambon en resa till Mexico, sista minuten all inclusive. Vi lyckas till och med få med oss ett par vänner och deras son. Dessutom hade resebolaget dubbelbokat våra rum, så vi fick tillbaka pengar och flyttades till ett ännu bättre hotell.
Vi pratar ofta om vilken drömsemester det blev. Maten var fantastisk, vädret underbart, hotellet lyxigt. Och vi insåg snabbt att vi aldrig kommer åka på en sådan flott semester igen. Inte nu, då vi ska betala för två barn också. Då måste vi antingen vinna på lotto eller spara i flera år.

Vore det inte för att min mamma ramlade och slog huvudet hade vi aldrig kommit dit. Klart jag önskar att hon aldrig ramlat alls, men i slutändan blev det bättre än vi någonsin förväntat oss.

Det sitter jag och tänker på medan nyheten om Michael Schumachers skidolycka kablas ut över världen. En professor i neurokirurgi har flugits in från Paris. Min mamma fick vänta sex timmar på akuten innan de ens undersökte henne, trots ambulansfärd dit.
Vad kan en influgen professor göra om blödningen inte vill ge med sig? Vad betyder alla miljoner kronor på kontot och fritidshus i alperna om man slår huvudet mot en sten i off-pisten? Ibland betyder pengar och inflytande verkligen ingenting, inte när vi står öga mot öga med döden.
Det tänker jag också på, där jag sitter i bilen.

Sedan tänker jag på Liam Neesons fru Natasha Richardson som slog huvudet i en skidbacke under en skidlektion 2009. Inom ett dygn var hon död. Jag tänker på hur snabbt det kan gå, hur ödet kan spela oss spratt. Min mamma bar hjälm, hon överlevde och slutändan fick vi våra livs resa. Michael Schumacher bar hjälm, och i skrivande stund ser det ut som att han kommer klara sig.

Natasha Richardson bar inte hjälm.
Jag tänker på det när jag kliver ur bilen vid Drommen och tar fram min hjälm. Den är ganska ful och jag vill ha en ny. Ibland har den fått ligga kvar i bilen.
Från och med nu är den självklar.