Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från optimism till pessimism bland länets småföretagare

Ingen kris, men en klar dämpning av konjunkturen för länets småföretagare. Det visar undersökningen som Swedbank har gjort tillsammans med Företagarna.

Småföretagsbarometern, som främst är en konjunkturenkät, redovisar hur småföretagen med minst en och högst 49 anställda uppfattar det ekonomiska läget och förväntningarna om den närmaste framtiden.

– Det mest anmärkningsvärda i höstens undersökning är att andelen företag i länet som ser goda expansionsmöjligheter har minskat från 79 till 53 procent sedan i våras. Och därmed har företagen i Jämtland och Härjedalen gått från att vara mest optimistiska i landet i vårens undersökning till att tillsammans med Värmland vara mest pessimistiska.

Det säger Anette Tandberg, Företagarnas nya regionchef i Jämtland-Härjedalen.

Så här sammanfattas konjunkturläget i länet:

• Konjunkturindikatorn backar från 100 till 82, vilket är genomsnittet för alla län. Och förväntningarna för kommande år pekar på en fortsatt försvagning av konjunkturen.

• Sysselsättningen väntas ta fart i tjänstesektorn under det kommande året, medan industrin räknar med en inbromsning.

• Tillväxten i orderingång och omsättning spås minska i snabbare takt jämfört med övriga riket.

• Industriföretagen räknar med en oförändrad lönsamhet medan tjänsteföretagen tror på en avmattning.

• Kapacitetsutnyttjandet har ökat i båda sektorerna och ligger högre än genomsnittet i landet.

• Hälften av företagen tror att det finns goda möjligheter att expandera och från att i vårens mätning haft den högsta andelen i landet ligger länet nu under riksgenomsnittet.

Lars Andersson är vd för Teknikinformation, TIKAB, som sysselsätter 51 personer, de allra flesta i Krokom.

– Efter finanskrisen 2008-2009 var vi nere i 44 anställda. Målet är ett 60-tal i slutet av nästa år, men det måste kanske revideras med tanke på avmattningen i konjunkturen.

Teknikinformation producerar bland annat instruktionsböcker och användarmanualer för den civila och militära marknaden. Scania är största kunden och svarar för 25-30 procent av företagets omsättning.