Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från praktik i Australien till Friends Arena

Det har varit några intensiva månader för Mikaela Andersson Hjälte och Isabell Eriksson. Efter en månads praktik i Australien intog de Friends Arena och publiksuccén Sweden International Horse Show.
– Det här är det bästa året någonsin. Det har varit sjukt häftigt, säger Mikaela Andersson Hjälte.

Travsportens riksanläggning Wången har ett utbyte med Australien vilket innebär att elever kan lägga sin fyra veckors långa praktik där. Senast var det Mikaela Andersson Hjälte, Strömsund, och Isabell Eriksson, Vemdalen, som fick chansen. Målet med utbytet är att eleverna bland annat ska få en insikt och kunskap i skötsel och träning av travhästar i Australien. Samt ta del av sportens utveckling i landet.

– Det var väldigt bra. Det var en upplevelse, vi hade ju knappt varit utomlands innan. Vi har träffat så mycket trevliga människor och man har utvecklats så mycket som människa och lärt sig prata engelska jättebra, säger Mikaela Andersson Hjälte.

Mikaela och Isabell har precis kommit tillbaka till Wången. De ser tillbaka på en väldigt lärorik och lyckad praktik.

– Det har varit riktigt bra. Alla var jättetrevliga och hjälpsamma, man kan säga att vi blev lite bortskämda. Det var lite nervöst när vi åkte iväg, men det har varit jättebra och spännande, säger Mikaela.

De gjorde praktik hos två travtränare. Först hos paret Jodi Quinlan och Craig Demmler och sedan hos David Aiken.

Hur kunde en vanlig dag se ut för er?

– Vi gick väl ut till stallet vid sju. Då var det oftast färdigfodrat och då fick vi köra fyra till fem hästar. När körningen var klar tvättade vi all utrustning och sedan fixade vi alla hästar. Vi fick göra allt möjligt som de gör, bland annat köra, sela, borsta och fordra. På eftermiddagarna försökte vi hitta på något som att rida eller bada, säger Mikaela.

Vad var bäst under praktiken?

– Allt har varigt hur bra som helst. Men att få se skillnaden i sporten var speciellt. De kör till exempel med längre sulkys, de har stående start i racen medan vi har voltstart och värmer inte innan lopp som vi gör i Sverige. De ligger lite efter och galoppen är så mycket större, säger Mikaela.

Mikaela är född i Sikås, men flyttade tidigt ner till Skåne där hon är uppväxt. För några år sedan flyttade dock hon och mamma till Strömsund där de bor i dag. Mikaela sökte till Wången med målet att bli utbildad hästskötare, ta både ponnylicens, montélicens och körlicens för storhäst.

Mikaela går tredje och sista året på utbildningen och hennes mål efter skolan är att börja jobba som hästskötare hos någon tränare.

Vad drömmer du om?

– Att någon gång kunna träna upp en egen elithäst, säger Mikaela.

Har du någon förebild?

– Jag har många förebilder, det beror på hur man ser på det. Alla som har lyckats inom ett område är förebilder för mig, men som kusk skulle jag nog säga Örjan Kihlström, säger Mikaela.

Det var dock inte slut på äventyr efter Australienresan. Strax efter hemkosten till Sverige var Mikaela och Isabell med när Wången visade upp sin populära travkadrilj på Sweden International Horse Show på Friends Arena.

– Det var häftigt. Det var som en chock när man kom in på arenan. Det var så mycket folk. Under hela helgen var det totalt 70 000 åskådare, säger Isabell.

Se Wångens hyllade show från Friends Arena