Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från singel till nöjd självbo

/
  • Kicki Biärsjö bor i en lägenhet i Stockholm med katten Musse. Men numera kallar hon sig inte singel utan självbo.
  • Kicki Biärsjö bor i en lägenhet i Stockholm med katten Musse. Men numera kallar hon sig inte singel utan självbo.
  • Kicki Biärsjö visar att det går alldeles utmärkt att leva utan partner.
  • Måla, spela ett instrument eller ägna dig åt något annat som får dig att må bra så ökar du dina chanser att bli lycklig självbo i stället för sökande singel.  Foto: Stockxchng
  • ”Från singel till självbo” av Kicki Biärsjö.

Vi lever i en värld där tvåsamheten är norm. Den som är singel betraktas av många som en halva som väntar på att bli hel. Men tänk om man faktiskt vill leva ensam? Kicki Biärsjö skrev en bok om hur hon slutade leta och började leva.

Annons


Länge trodde hon att hela hennes liv hängde på att hon hittade någon att leva med. Nu kan hon konsten att trivas i sitt eget sällskap. Det jobbigaste med att vara singel tyckte författaren, journalisten och coachen Kicki Biärsjö var känslan av att ständigt bli ifrågasatt.

– De som levde i par såg mig som second best hela tiden. Attityden var ’stackars dig, men det ordnar sig nog ska du se. Snart blir hon som oss’, kändes det som att de sade.

Men efter att ha levt i ett antal förhållanden kom Kicki Biärsjö fram till att hon faktiskt inte ville bli som dem. Hon tyckte helt enkelt att det är skönare att vara själv.

– Jag kände aldrig att det var så kul att kompromissa och behaga en annan person hela tiden. Egentligen har jag alltid velat leva själv men inte vågat på grund av den här inskränkta normen!

Nu är hon inte singel längre, hon är självbo. Kicki Biärsjö förklarar skillnaden.

– När jag var singel var jag hela tiden på jakt efter någon. Jag hängde i barer och försökte se aptitlig ut. Den stora skillnaden nu är att jag har bytt fokus. Jag är mer koncentrerad på att jag själv ska må bra. Jag har slutat tänka att jag ska hitta någon att leva med och har flyttat ihop med mig själv.

Boken ”Från singel till självbo” skrev Kicki Biärsjö för att berätta om sin egen resa, men också för att hon kände att den fattades. Det fanns massor av böcker som handlade om att bli bättre på att leva i ett parförhållande, men ingen om att bli bättre på att leva ensam.

– Jag tror att det är många som gärna vill men inte vågar för att normerna säger något annat. Men det här är så klart ingen quick fix, och jag har inte alla svaren.

– Det viktiga är att sluta jämföra sig med andra hela tiden – jämför dig med dig själv i stället. Och försök att inte sakna det du inte har utan i stället glädjas åt det du har. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons