Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fransisco riskerar fängelse

I dag lämnade åklagaren in åtal för grovt narkotikabrott mot Jan Bengtsson, även känd som trummisen Jan Fransisco i Lars Vegas Trio.

Samtidigt åtalas två personer som erkänt att de köpt narkotikaklassade preparat av just den typ som Bengtsson misstänks ha sålt. Själv förnekar han grovt narkotikabrott. Det var i höstas som polisen i samband med en annan utredning gjorde husrannsakan i Bengtssons lägenhet i Stockholm.

Man fann då såväl ecstasy som amfetamin, samt ett stort antal förpackningar med ett narkotikaklassat läkemedel som innehåller morfin och är smärtstillande. Under polisens besök uppgav Bengtsson att han sålt mindre mängder narkotika, men att merparten tillhör en bekant.

Han satt då häktad ett par dagar, släpptes, men förhördes på nytt i januari och häktades i slutet av februari.

– Först då hade vi insett att det fanns mycket stora mängder av läkemedlet, inte minst ett stort antal tömda förpackningar, säger åklagaren Olof Calmvik.

I en svart plastsäck fanns kartonger som innehållit närmare 37 000 av de morfinbaserade tabletterna. I lägenheten påträffades även större mängder kontanter. I polisförhören har Bengtsson hävdat att han inte har någon aning om hur soppåsen hamnat i lägenheten, samtidigt har han påpekat att där ofta rör sig många olika bekanta, men han har också avböjt att besvara ett antal frågor.

Polisen tömde även flera de datorer och mobiltelefoner som fanns i lägenheten och hittade då både sms och bilder som åklagaren betraktar som beställningar av narkotika. Bengtsson har erkänt att han vid flera tillfällen köpt in amfetamin till bekanta men att han inte vågar namnge vilka han köpt av och därför avstår från att svara på vissa av polisens frågor.

Exempelvis har han ingen förklaring till att de vid flera tillfällen under förra året gjordes stora kontantinbetalningar på hans bankkonto, pengar som åklagaren menar är betalningar för försäljningar av morfinpreparaten Vidare hävdar Bengtsson att en av telefonerna tillhör en bekant som periodvis bott i lägenheten, att andra personer haft tillgång till hans dator, samt att han inte känner till de bilder på förmodade knarkbeställningar som finns i telefonerna.

Hans bekant som periodvis bott i lägenheten har förhörts, men förnekar all kännedom om knarkaffärer och har inte heller delgetts misstanke om brott i utredningen. Polisen har även förhört ett antal av de personer vars kontaktuppgifter finns i telefonen och två av dessa åtalas nu för att ha innehaft det morfinbaserade medlet som fanns i kartongerna i lägenheten, vilket de också erkänner.

Rättegången är preliminärt utsatt till mitten av maj vid Stockholms tingsrätt och Bengtsson är fortsatt häktad fram till dess, vilket är en rutinåtgärd när det gäller åtal för grovt narkotikabrott. Bengtssons försvarare vill fram till rättegången inte lämna några kommentarer i ärendet och själv är han fortsatt belagd med restriktioner fram till rättegången.

Påföljden för grovt narkotikabrott är minst två års fängelse, men domstolen kan i vissa fall sätta ned påföljden om man finner förmildrande omständigheter.