Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Franskt intresse för skogsmaskin från Strömsund

Skogsmaskinen Timbear Lightlogg, som tillverkas i Strömsund, har väckt intresse i Frankrike. Nu ska Timbear skicka ner en maskin och maskinförare för att visa hur den fungerar.

– Det kan betyda en öppning på den franska marknaden, säger Eva Stjernström företagets vd.

Timbear Lightlogg är en kombinerad skördare och skotare och kan användas på mark med sämre bärighet och lämnar mindre spår i naturen. Nu under november visar företaget upp maskinen i Frankrike under ett par veckor. Det är det franska företaget Office National des Forêts, ONF, som visat intresse för Timbear. Även andra skogsföretag i Frankrike är nyfikna på maskinen.

– Vi ska göra tester på fem olika platser i deras skog, berättar Eva Stjernström.

Om allt går vägen finns det signaler om att fem maskiner ska köpas.

– De har antytt att det finns ett stort behov av den här maskinen där, berättar hon.

2009 var startskottet för Timbear i samband med Elmias skogsmässa. Sedan dess har det kommit ut fem maskiner på marknaden.

– Vi har arbetat mycket med utveckling. Det har varit en lång vandring att utveckla maskinen. Nu ligger fokuset på att sälja den. Vi hade egentligen tänkt satsa på den svenska marknaden till att börja med. Men det var fransmännen som visade intresse för vårt koncept, säger Eva Stjernström.

Det är två anställda på företaget i Strömsund. Arbetskraft hyrs sedan in vid behov. Just nu visar företaget röda siffror.

– Vi räknar med att visa svarta siffror 2012-2013. Men då krävs det att vi tillverkar större volymer. Vi arbetar stenhårt för att få ut den på marknaden, säger hon.