Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Franskt piller får pruttar att lukta gott.

Det är fransosen Christian Poincheval som hävdar att hans uppfinning får fisarna att dofta viol, rosor eller choklad.

På kort tid har nyheten spridits som en löpeld över hela världen och fångats upp av stora nyhetsaktörer som brittiska The Telegraph och Daily mail. Att nyheten är så attraktiv i Storbritannien har säkert sin orsak i att önationen kan stoltsera med världens sämsta matkultur.

Aftonbladet var för övrigt först i Sverige med att rapportera.

Dessvärre stämmer inte den sensationella nyheten. Även om nog flera hade önskat att det var så.

Monsieur Poincheval är inte en vetenskapsman, varken apotekare eller läkare. Han är homeopat. Ett kvacksalveri som människor blivit förmögna på i över 200 år. Den homeopatiska tanken går ut på att ämnen som orsakar sjukdomar också kan bota. Ämnet späds sedan ut med vatten 10 000 gånger och droppas sedan på sockerpiller. Resultatet är en bluff och den verkan användare uppfattar är ett resultat av placebo. Det finns inget vetenskapligt stöd för att homeopatisk medicin fungerar.

Det är därför tragiskt när journalister okritiskt sprider artiklar som den om monsieur Poinchevals bluffpiller eftersom det normaliserar allmänhetens bild av alternativmedicin. Skillnaden mellan skolmedicin och alternativmedicin är att skolmedicin har ett vetenskapligt stöd. Det spelar ingen roll om försäljaren av alternativmedicin klär sig i en vit rock eller visar upp ett diplom från något institut. Deras utbildning är nonsens.

Problemet är att Läkemedelsverket granskar medicin med olika måttstockar. Läkemedel måste kunna svara på två frågor för att få introduceras i Sverige. 1) hur fungerar det? 2) är läkemedlet effektivt för de patienter det är avsett för? Homeopaternas sockerpiller och annan alternativmedicin behöver i stället bara svara på en fråga: är det giftigt? Inte om medlet fungerar.

I Jämtland fortsätter alternativmedicinen breda ut sig och kvacksalvarna öppnar upp nya butiker. Den fortsatt höga användningen av alternativmedicin är ett misslyckande för sjukvården. Man har inte lyckats förmedla ett tillräckligt förtroende för den vetenskapligt beprövade metoden.

Och arbetet att stärka förtroendet för sjukvården och skolmedicinen blir inte hjälpt av dumma journalister som agerar marknadsförare åt bluffentreprenörer i stället för att kolla upp fakta. Vi i "media" har också ett ansvar att ge allmänheten korrekt information.