Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik målar fram minnena

En man spelar dragspel medan grävmaskin­erna dånar. Döden närmar sig en figur från Albertus Pictor intill en kraschad bil.

Landskapen är ofta ödsliga och ibland lite hotfulla i de bilder som Fredrik Lindberg med start i dag visar hos Galleri S.

Titeln ”Jägare vid lägereld” syftar på en bild där en dödskalle – påfallande lik Fantomens märke – svävar ovanför lägerelden.

På en annan bild blickar en sammanbiten Sitting Bull mot oss:

– Jag utforskar minnen, hämtar upp bilder från barndomen. Det finns en sorts drömkänsla över många av de bilder jag gjort senaste åren och visar här, därför har de också en mer blåaktig ton än jag använt tidigare.

Annars återkommer många element i Fredriks målningar från hans förra utställning i Östersund för fyra år sedan.

Miljöerna tycks hämtade från hans uppväxt i den lilla byn Kamsjön i Västerbotten mellan Burträsk och Vindeln, med granskog, sjöar och stora vidder:

– Det är inte dokumentära avbildningar, men stämningen kommer därifrån.

Du lånar figurer från Pictor och äldre målare?

– Ja och jag gillar Bosch också, det handlar om att blanda olika tidsplan, både från min egen barndom och historien. Men just barndomen är jag kanske lar med, nu försöker jag smälta in mer moderna element också.

Fredrik använder vattenbaserad oljefärg och kallar sig själv halvt autodidakt, vilket innebär att han gått kortare utbildningar och kurser på Konstfack. Numera bor och arbetar han i Stockholm och ställer ut i hela landet.

En recensent menade att han målar ur djurens och fåglarnas perspektiv:

– Det är en ganska kul iakttagelse.

”Jägare vid lägereld” av Fredrik Lindberg visar på Galleri S från och med i dag, lördag.