Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrika gör snabb karriär som politiker

Strömsund utger sig för att vara en kommun där ungdomar får komma till tals. Och någon som hörs extra mycket är Fredrika Lundin. Redan 18 år gammal har hon fått flera förtroendeuppdrag åt moderaterna, och hennes intresse för politik växer sig allt större.

Det behöver inte vara krångligt att klättra på den politiska stegen i en landsortskommun som Strömsund. Åtminstone inte om man är en engagerad person som brinner extra för särskilda frågor. Det gör Fredrika Lundin, som går sista året på Hjalmar Strömerskolans samhällsprogram.

Hon har varit politiskt intresserad i flera år, och när det bildades en ny MUF-förening i december så var det ganska självklart att Fredrika skulle sitta vid rodret som ordförande. Hon hade redan hunnit bli varm i kläderna genom att sitta med som ersättare i kommunens barn- kultur och utbildningsnämnd, och dessutom är hon skolungdomsansvarig för moderaterna i Jämtland och ledamot i landstingets ungdomsråd.

– Det blev ett naturligt steg att starta upp MUF i Strömsund. Just nu är vi tre i styrelsen, men jag vet att det finns fler här omkring som delar våra åsikter, så vi hoppas på att föreningen växer, berättar Fredrika när vi träffar henne i elevrådets möteslokal på Hjalmar Strömerskolan, där hon känner sig tämligen hemmastadd genom sitt ordförandeskap i elevrådet.

Hon är extra taggad att sprida moderaternas budskap, med tanke på supervalåret 2014, då det hålls både ett allmänt val och val till Europaparlamentet.

Vad vill då Fredrika lyfta fram i den moderata politiken?

– Friheten för människan, att få styra över sitt eget liv och inte ha en stat som säger vad man ska göra.

Dessutom har hon bestämda åsikter om hur man ska få människor i jobb och få bukt med arbetslösheten.

– Det måste bli roligare att jobba, och det tror jag att det blir genom att sänka skatterna för dem som jobbar. Med fler i arbete gynnar man välfärden och hela Sverige.

Du antyder alltså att det finns människor som inte vill jobba?

– Ja, det gör jag faktiskt. Jag tror att det finns dem som gärna stannar hemma eller ägnar sig åt en hobby om bidragen tillåter, och därför måste det löna sig att jobba, säger Fredrika och är medveten om att hon sticker ut hakan i en känslig fråga.

Därför skyndar hon sig att tillägga:

– Men de som exempelvis är sjuka och inte kan jobba måste ju kunna klara sig ändå.

Däremot är inte miljöfrågan något som hon brinner för.

– Nej, inte i nuläget.

Fredrika beskriver Strömsunds som ett bra ställe att växa upp på, och att det är viktigt att få ungdomarna att stanna kvar i kommunen. Men själv planerar hon att dra väldigt långt västerut så fort ekonomin tillåter.

– Ja, där pratar jag ju emot mig själv lite grann. Jag tänker söka en fyraårig utbildning i Kalifornien, där jag semestrat flera gånger. Jag gillar USA som land, och jag kan till och med tänka mig att stanna kvar där efter studierna.

Men först tänker hon bli en del av det lokala näringslivet i Strömsund, genom att arbeta ihop en stadig reskassa på Svensk Adressändring inför USA-äventyret.

– Mitt politiska intresse ökar för varje dag som går, och jag inser att jag har väldigt mycket att lära mig. Ett sätt att göra det är att resa och se världen.

En uppmaning som hon riktar till alla över 18 år är att ta reda på vilket parti man sympatiserar med.

– Det är viktigt att rösta och ta tillvara på demokratin, slår Fredrika fast.