Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredriks filmfrossa

– Det började med Clooney, inget snack om saken.

ÖP-journalisten och hängivne cineasten Fredrik Alverland hymlar inte med vad som satte honom på spåret.

Vad som efter ett par intensiva år gör att han i veckan debuterar som författare till praktverket "Viddernas landskap på vita duken".

De första fem minuterna av regissören Anton Corbijns konstnärliga thriller "The American" (2010) spelades in vid Singsjön nära Brunflo, med influgne superstjärnan George Clooney i huvudrollen.

Mediehajpen i Jämtland visste inga gränser. Filmbolaget spärrade av vägarna runt inspelningsplatsen, där skogen plötsligt vimlade av journalister och fotografer.

Aftonbladet visade smygtagna bilder av hur Clooney käkade sushi på restaurang Mikado på Stadsdel Norr. En internationell storfilm drog in över Östersund och Jämtland – en unik situation. Filmfrossa.

Eller - inte alls, visade det sig.

Äldre jämtar kunde plötsligt berätta om andra storfilmer som spelats in åtminstone delvis i länet. Särskilt tydligt exempel var krigsfilmen "The Victors" (1963) där flera scener som skulle föreställa Frankrike under andra världskriget i själva verket spelades in vid Högfors slott vid Häggenås.

Fredrik Alverland är en hängiven filmentusiast och ju mer han letade desto mer fann han. Minst ett hundratal filmer är helt eller delvis inspelade i länet och det är själva ämnet för hans helt unika bok, i stort format och med en rad ambitiösa infallsvinklar.

Några exempel:

Vilgot Sjömans Jag är nyfiken Blå (1968), Beppe Wolgers´ Dunderklumpen (1974), Hasse & Tages Ägget är löst (1975), Ronja Rövardotter (1984), Staffan Hildebrands Ingen kan älska som vi (1988) med Izabella Scorupco och Varg, (2008) med Peter Stormare i huvudrollen.

Men här finns också utländska storproduktioner som "Dessa fantastiska män…" med Tony Curtis och Dudley Moore, den nämnda "The Victors" och mycket annat.

Victor Sjöström, Georg Rydeberg, Nils Poppe, Alice Babs, Signe Hasso, Tutta Rolf - alla har de spelat in i Jämtland, inte sällan i Åre

– Till viss del har länet använts som fond när man sökt stora vidder och vackra landskap, men det finns ju också filmer som utgår från länets förutsättningar. Varg är ett typexempel.

Rimligen har boken också det underliggande budskapet att länet har goda förutsättningar att bli ett filmområde.

Regionen hade under ett par år en aktiv filmkommissionär, som var mycket delaktig i att locka hit både Clooney och norska "Hem till jul". Per Hjerpsgård försökte övertyga de ledande politikerna i Östersund om att staden har utmärkta förutsättningar.

På den nedlagda flygflottiljen F4 på Frösön finns ett antal hangarer som i princip är färdiga inspelningslokaler för film, ateljéer med takhöjd och ett perfekt läge. Hit man kan flyga in vilka stjärnor och team som helst, utanför dörren väntar ett landskap som inte behöver byggas upp, allt från snötäckta vidder till djupa skogar.

– I förlängningen tycker jag såklart Hjerpsgård har helt rätt i att peka på Frösöns förutsättningar. Varför inte kommunen och länet passat på kan man bara gissa om. Det ligger bara och väntar.

Trollywood, alltså filmcentrat i Trollhättan, har ju inget alls av detta?

– Nä, problemet är väl egentligen att Filminstitutet en gång i tiden bestämde sig för fyra huvudorter, en i varje väderstreck, och där var vi inte med.

Östersunds kommun har dock stött Fredriks bokprojekt genom sitt kulturstipendium, vilket gjorde det möjligt för honom att ta tjänstledigt och jobba med boken. Dessutom har länsstyrelsen stött boken:

– Utan de bidragen hade det inte blivit någon bok, så är det.

Boken innehåller intervjuer med Kerstin Ekman, Rolf Lassgård, Kim Anderzon och många andra.