Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fresks och GP i samma koncern

Från och med 5 maj ingår XL Bygg Fresks och Gärdin och Persson i samma koncern. Det står klart sedan Oscarson Invest AB köpt GP.

Annons

– Det här känns bra, vi ser GP som ett oerhört fint varumärke, säger Leif Lindholm, som är vd för Fresks Försäljning AB.

Snart är han vd även för GP:s butiker i Östersund, Strömsund, Åre och Umeå. På tisdagen informerades personal om affären.

– Vi kompletterar varandra mycket bra när det gäller produkter. GP är starka på lås, säkerhet och industri och XL Bygg Fresks är starka på bland annat golv och färg.

Fresks Försäljning AB, där åtta byggvarubutiker ingår, är ett dotterbolag under Oscarson Invest AB och från och med 5 maj kommer Gärdin och Persson AB också att vara ett dotterbolag i samma koncern. Oscarson Invest har köpt GP av Hörnell Invest AB.

– Vi har en vision om att expandera i den här branschen, säger Leif Lindholm.

Han vill inte tala i termer av att ta kontrollen över en ännu större del av bygghandeln i Östersund med omnejd. Visst finns det konkurrenter inom samma bransch, men utmaningen är större än så, anser Leif Lindholm.

– Vi konkurrerar även med företag som säljer resor till Mallorca eftersom vi konkurrerar om kundernas hushållsekonomi. Ska man satsa på en resa eller bygga om köket?

XL Bygg Fresks har 160 anställda, omsatte 450 miljoner kronor förra året och har gått med vinst de senaste åren. GP har minskat personalen från 137 till 106 de senaste fem åren. Företaget har en omsättning på 280 miljoner kronor, men har gått med förlust under ett antal år.

Leif Lindholm berättar att han ser nya kunder och ökade intäkter som huvudlinjen i strategin som ska förbättra ekonomin inom GP.

– Jag är djupt imponerad av den positivism jag mötte hos personalen på Gärdin och Persson och självklart även hos oss på Fresks. Nu vill vi föra in mer energi och vi är långsiktiga. Familjen Oscarson har ägt Fresks i 30 år. säger Lindholm.