Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friåkande skoteråkare tar stora risker

Unga skoterförare i Jämtland kör mer och mer utanför preparerade leder och är beredda att ta risker i lavinfarlig terräng. Nu slår Fjällsäkerhetsrådet larm.

Annons

– Åkning utanför skoterlederna ställer krav på kunskap och erfarenhet. Många snöskoterförare utsätter sig själva och andra för risker som de inte alltid inser själva, säger Per-Olov Wikberg i ett pressmeddelande.

Han är samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket och är en av medförfattarna till en ny rapport där 3 000 skoterförare i hela landet svarat på frågor om sina åkvanor och attityder. Där en femtedel av åkarna kommer från Jämtland.

Friåkning är en ökande trend bland snöskoterförare i hela landet, enligt rapporten. Nästan 90 procent av jämtländska skoterförare – som är 20 år och yngre – svarar att de kör mest friåkning. I ålderspannet 21-30 år är det 70 procent som ser sig som friåkare.

En del i trenden är att söka sig mot branta fjällsluttningar vilket kan vara potentiellt farliga platser. Var tredje jämte i undersökningen kör regelbundet i lavinterräng.

– Att många numera söker sig till lavinfarliga områden hänger ihop med att moderna och motorstarka snöskotrar tar sig fram i områden som tidigare var otillgängliga. Det är viktigt att förarna förstår vilka risker de utsätter sig själva och andra för, säger Per-Olov Wikberg.

För bara tre av tio ser sin egen lavinkunskap som god. Bland det mycket begränsade antal som har med sig lavinutrustning uppger en tredjedel att de sällan eller aldrig tränar på att använda utrustningen.

Trots att rapporterade snöskoterolyckor med personskador minskat de senaste åren tror Fjällsäkerhetsrådet att friåkningsintresset kan vända utvecklingen. De pekar på att flera studier från både USA och Kanada visar att nära hälften av de som omkommer i lavinolyckor numera är snöskoterförare, från att tidigare bara varit en liten del. En utveckling som man tror även kan komma till Sverige.

Däremot visar undersökningen att attityderna till snöskoteråkning och alkohol är på väg att förändras. Tidigare studier visar att hälften av de omkomna i snöskoterolyckor varit alkoholpåverkade. Men i undersökningen svarar nio av tio att de tar helt avstånd från snöskoteråkning och alkohol.

Enkätundersökningen genomfördes i våras i samarbete med Nationella Snöskoterrådet och snöskotermagasinen Snowrider och Snowmobile, och finns i sin helhet på Fjällsäkerhetsrådets hemsida. I Jämtland var det 549 skoterförare som svarade på frågorna.