Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias efter skott mot fiskare

Mannen var åtalad för framkallande av fara för annan, efter att han avlossat flera skott ned mot Storsjöns strand där en fiskare befann sig.

Men tingsrätten anser att åtalet ska ogillas.

Det var i somras som händelsen utspelade sig. Fiskaren har uppgett att han befann sig vid sjöstranden när han hört hur kulor från ett vapen träffat vattenytan inte långt ifrån där han stod.

Den som avlossade skotten befann sig på en altan vid en fastighet ungefär 100 meter ifrån stranden. Mannen har uppgett att han tränat prickskytte från sin altan, målet var en tavla som fanns framför en jordhög. Han har uppgett att han inte såg fiskaren därifrån han stod.

För att fällas till ansvar för framkallande av fara för annan krävs att gärningsmannen visat grov oaktsamhet. Det innebär ett handlande som kan karakteriseras som ett medvetet risktagande.

Tingsrätten finner inte att det är utrett att mannen såg fiskaren innan han avlossade skotten. Enligt tingsrätten är det inte heller utrett exakt var fiskaren befann sig på stranden.

Tingsrätten finner att det framstår som oklart om det verkligen förelegat så stor risk att det kan sägas att fiskaren varit utsatt för livsfara eller svår kroppsskada. Tingsrätten har gjort bedömningen att det inte går att fastslå att mannen som avlossat skotten varit grovt oaktsam. Därför ska åtalet ogillas.