Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias för Hitlerhälsning på Prästgatan

Östersunds tingsrätt friar en 48-årig man för hets mot folkgrupp. Enligt mannen stretchade han bara högerarmen. Han fälls däremot för två fall av våldsamt motstånd.

En sen kväll i vintras såg två poliser en man på Prästgatan i centrala Östersund som tittade på dem och sträckte upp högerhanden i en så kallad Hitlerhälsning. Men enligt mannen var det ingen nazisthälsning, poliserna måste ha sett fel.

48-åringen uppger att han har problem med diskbråck vilket gör att han ibland måste sträcka ut högerarmen. Med andra ord så stod mannen och stretchade.

Tingsrätten köper inte mannens förklaring. Mannen gjorde en Hitlerhälsning. Men han frias ändå för hets mot folkgrupp eftersom polisen inte kan redogöra för om det stod några andra människor i mannens närhet.

48-åringen fälls däremot för två fall av våldsamt motstånd. Mannen erkänner att han gjorde motstånd när polisen skulle omhänderta honom på Sibylla.

Tingsrätten dömer mannen till 60 dagsböter a 50 kronor. Han ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden.