Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida är vår nya krönikör

På fredagen gör vårt senaste nyförvärv debut.
Då skriver Frida Nordstrand, på Viasat, sin första krönika i vår nya satsning.
– Jag ska ta med läsarna ut i världen, säger Frida som ni kommer att kunna läsa varje fredag.

Egentligen känns det här mer som ett underlag för en självbiografi än en presenterande artikel av en ny krönikör.

Frida Nordstrands resa från lilla Sandviken till de stora arenorna i fotbollsvärlden och F1-cirkusen; från intervjuerna av elvaåringarna i St Erikscupen på mindre Stockholmsarenor till Leo Messi och Lewis Hamilton. Och från drömmar om en teaterkarriär till att vara d-e-n som får de stora idrottsstjärnorna att stanna, svara på till synes enkla frågor och sedan öppna sig för den stora TV-publiken.

Det är en ny sportvärld som kliver in i tidningsspalterna, dimension för dimension, genom Frida Nordstrands ögon och berättelser.

Och detta från en kvinna som säger så här:

– Egentligen har jag ingen talang. Det är en rad tillfälligheter som fört mig framåt – men framför allt; jag är ihärdig, jag tjatar mig till det jag tycker jag borde göra.

– Ungefär så var det när jag först satt i studion på Viasat, men sedan tyckte att det var slöseri. Det var väl lika bra att jag åkte på matcherna och gjorde intervjuerna, jag som kan flera språk.

Självklart?

Eller hur!

Just det där med språket kräver en liten förklaring. Som tioåring flyttade Frida till Spanien, och bodde där upp till tonåren innan hon pluggade ett år i England innan hon återvände till Sandviken och bodde hos mormor och gick musikteaterlinjen där.

– I efterhand har jag förstått att jag hade tur. Jag var i den åldern när vi flyttade att jag hade lätt att lära mig språk, vi gick i en engelsk skola i Spanien också – och på så sätt fick jag två språk automatiskt.

Och inte för att det är den enda förklaringen, men just kombinationen spanska och engelska får stjärnor i världsfotbollen att prata.

– Spelarna känner sig så mycket mer bekväma med att bli intervjuade på ett språk de kan. "Bara två frågor på spanska", kan jag säga – och så får jag ställa dessa.

Frida Nordstrand personifierar den nya generationen av sportjournalister. Välutbildade, respekterade, språkkunniga – och kvinnor.

– Det är verkligen kul att det är så många tjejer som gör så bra jobb. Och inte bara i Sverige, så är det för många TV-bolag som sänder Champions League.

– Jag försöker väl egentligen inte att krångla till det när jag intervjuar. Det är inte jag som ska vara stjärnan, utan jag ska vara länken mellan spelaren och tittarna i TV-soffan. Och det gäller att hitta ett tonläge som gör att spelarna ställer upp på en intervju nästa gång också – och det är ofta att få dem att berätta själva och inte pressa och stressa fram svar.

Och trots att Frida Nordstrand etablerat sig som ett nav i sportsändningar, säger hon så här:

– På nåt sätt lever jag samma liv som jag levde när jag turnerade med teatern. Resa, sedan uppträdande på kvällen – och så åka vidare. Fast skillnaden är förstås att då åkte jag buss, nu flyger jag till större städer. Men livekänslan är den samma. Jag spelar en roll, jag improviserar – och jag förmedlar en känsla.

Vad kommer då läsarna att få vara med om i dina krönikor?

– Det blir varje vecka en bildberättelse, om mina upplevelser den veckan. Och jag kommer att skriva mycket, det mesta, om fotboll. Från olika ingångar, för fotbollen finns alltid där. Även om jag skulle vara på F1-GP i Brasilien, så sitter dom i depån och ser fotboll.

– Att Malmö FF finns med i Champions League är lite speciellt, ett svenskt lag – det är faktiskt fantastiskt. Och Champions League kommer dessutom med en rad kanonmatcher direkt.

– Och jag kommer att tipsa om vad man verkligen inte får missa just den veckan.

Det tipset får ni redan nu – missa inte Frida Nordstrands krönika i fredagens tidning.