Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Demervall: Vi behöver humlor och bönder för att överleva

Antalet humlor har sjunkit med 30 procent sedan 70- talet. Risken är stor för en massutrotning, vilket i sin tur kommer att påverkar vår matproduktion mycket negativt. Våra bönder och våra kor spelar en viktig roll i humlornas möjligheter att överleva. Vi måste börja förstå att den här branschen inte är ett särintresse, utan själva grunden till vår överlevnad.

I förra veckan nåddes vi av nyheten att antalet humlor i Europa och Nordamerika har sjunkit med 30 procent sedan 1970-talet. Forskarna har nu sett att det finns ett tydligt samband mellan det minskade antalet humlor och klimatuppvärmningen. På flera håll har humlorna redan försvunnit helt och förändras inte situationen så riskerar vi en massutrotning.

När vi tänker på humlor så är det kanske främst som en liten brummande insekt som dyker upp vid fikabordet en försommardag. Den är inte så störande, men, tänker du kanske, inte skulle man sakna den jättemycket om den försvann.

Problemet här är att humlan är ett nyttodjur som vi är beroende av för vår egen överlevnad. Utan dem skulle tillgången på mat för människor såväl som andra djur minska drastiskt.

Men klimatet är tyvärr inte det enda hotet. Vi har länge vetat om att en avgörande faktor till humlornas försvinnande i Sverige är det minskade betestrycket på våra jordbruksmarker.

Forskarna har nu kunnat konstatera att det allt varmare klimatet är ett eskalerande hot mot humlorna. Men klimatet är tyvärr inte det enda hotet. Vi har länge vetat om att en avgörande faktor till humlornas försvinnande i Sverige är det minskande antalet betande djur på våra jordbruksmarker.

Kor, som så ofta utmålas som boven i dramat när det gäller miljö och klimat, blir allt färre i Sverige. Under 2000 talet minskade antalet kor i Sverige med 12 %. Och i takt med att de betande korna försvinner, så försvinner också våra humlor. För korna håller landskapet öppet och på så sätt får vi den biologiska mångfalden som krävs för att humlorna ska kunna överleva.

Biologisk mångfald är ett uttryck vi gärna slänger oss med, men vi reflekterar kanske inte så ofta över vad som verkligen menas med det och vad det ska vara bra för.

Men när mångfalden av växter försvinner, ja då försvinner även våra pollinerande nyttoinsekter, och kvar blir vi med en potentiell matkris. Det är den krassa sanningen och verkligheten om vi inte lyckas bevara mångfalden.

När opinionsbildare utmålar landsbygden som skräpyta eller när våra bönder kallas särintresse. Då undrar jag lite om man skulle säga samma sak om sjukvården, är det ett särintresse att vilja ha en vård som möjliggör vår fortsatta överlevnad? Om det inte är det, varför skulle det då vara ett särintresse att vilja bevara våra möjligheter att producera mat som man kan äta ?

För utan våra bönder, våra kor och våra öppna landskap blir det inga surrande humlor, och blir det inga humlor, nej då blir det heller inte mycket mat.