Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frige Annika Östberg

Annika Östberg har suttit fängslad i ungefär i 27 år. Hon är den enda svenske medborgare som har suttit längst i ett utländskt fängelse. På utrikesdepartementet pågår en tyst diplomati - och inget sägs om försöken att få henne fri?

Annika har suttit ungefär 27 år i ett fängelse i USA, under ett icke tidsbestämt straff för två mord, på en restaurangägare och en polisman, som hennes dåvarande pojkvän begick. När svenska Annika behöver hjälp då vänder man ryggen till. Ynkligt.

Att få sitta så länge i ett för något hon inte gjort. Straffet för att suttit med i flyktbilen i övriga civiliserade världen hade på sin höjd blivit maximalt ett–två års fängelse om ens det om det varit för förbrytelsen. Men i USA blir det obestämd livstid.

För en tid sedan minns vi alla att statsministern, Fredrik Reinfeldt besökte Kaliforniens guvernör, Arnold Schwarzenegger. Men statsministern glömde att uppge hennes namn inför guvernören och hon fick dessutom inget besök av statsministern.

Varför denna tysta diplomati och oengagemang inför våra svenska medborgare? Guvenören Schwarzenegger är den enda som kan ge henne nåd. I egenskap av guvernör är det han som har det sista ordet när delstatens kriminalvård sagt sitt.

Vad kan Sverige göra för att få Annika Östberg frigiven eller överlämnad till Sverige? Utrikesministern kan ta upp frågan inför EU-parlamentet och EU kan gemensamt skicka en skriftlig protest till USA:s president eller senatorn i Kalifornien

Objektiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel