Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frihandelsavtal med oanade följder

Pär Löfstrand och Erik Scheller från Folkpartiet skriver på Åsikter 30 december lyriskt om fördelarna med frihandelsavtal mellan EU och USA ("Frihandelsavtal skapar jobb").

Det är sant att Sverige hittills som exportberoende nation har tjänat på den linjen. Men, vi tror att i pågående förhandlingar kan jordbruks- och konsumentintressen få det svårt att hålla industrin stången. Vi vet det inte säkert. Förhandlingarna är mörklagda. Ingen insyn tolereras.

Uppfödning av djur med tillsats av hormoner är regel i USA. Hormonbehandlat kött anses utgöra en hälsorisk. EU förbjöd redan 1988 tillväxthormoner vid köttproduktion. USA har sett EU:s förbud som ett handelshinder, som alltså kan röjas ur vägen med ett frihandelsavtal.

Antibiotika förekommer mycket mer frikostigt i uppfödningen på andra sidan Atlanten, bland annat som tillsats i fodret för att höja tillväxten. I Sverige däremot, finns en mycket stor medvetenhet om risken för utveckling av antibiotikaresistenta bakterier. Därför är svensk användning restriktiv.

Att djuren i USA får GMO-foder är närmast en självklarhet. Mot detta står den svenska uppfödningen av djur. Svenska bönder avstår från hormoner och antibiotika.

Beträffande importerat foder innehållande GMO, så gäller det främst soja. Den konsument som vill undvika att stödja odling med GMO-grödor har svårt att undvika det. Animaliska produkter där djuren fått GMO-foder behöver inte märkas. Till mjölkkor har branschen en överenskommelse om GMO-fritt foder.

I "Rapport" kunde man se hur klorsköljd amerikansk kyckling riskerar komma in i Sverige. Trots klorbadet kan kycklingen inte garanteras vara salmonellafri. Det är ur såväl etisk som smittskyddssynpunkt en mycket tvivelaktig hantering. Det görs för att det är det billigare än att hålla saniteten i besättningarna.

Risken med frihandelsavtal är uppenbar att än större del av den svenska köttproduktionen nu riskerar att slås ut.

Det är självklart i de svenska konsumenternas intresse att slippa dessa tillsatser. Problemet är att priset lär pressas, framför allt inom färdiglagad mat. Det kommer därför bli svårt att hindra det amerikanska köttet att ta en stor marknadsandel i Sverige.

Vi är rädda att Alliansregeringen säljer ut svenskt jordbruk för att verkstadsindustrin ska få fördelar. Så den optimism som de båda folkpartisterna ser, i form av ökade arbetstillfällen här i Jämtlands län, riskerar att ätas upp av förluster inom vår modernäring och med alla de konsekvenser det innebär.

Kew Nordqvist (MP) riksdagsledamot, jordbrukspolitisk talesperson

Anna Hildebrand (MP) regionordförande Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel