Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frihandelsavtal skapar jobb

Ingen kraft i världen har lyft fler människor från utsatthet och fattigdom till välstånd och välfärd än fri handel mellan fria människor.

När stängda marknader blir öppna växer exportmöjligheterna för företag som kan nyanställa och expandera. Så bidrar frihandel till jobben runt om i världen och här i Sverige.

Som litet land med exportberoende industri har öppenheten mot omvärlden tjänat Sverige särskilt väl. Vi har strävat efter fri handel med alla som vill bedriva fri handel med oss. Därför välkomnar vi att förhandlingarna mellan EU och USA om världens hittills största bilaterala handelsavtal nu pågår.

USA är Sveriges fjärde största varuexportmarknad och den allra största utanför EU. Nära en kvarts miljon arbetstillfällen i USA har skapats av svenska direktinvesteringar, svenska företag eller amerikansk export till Sverige.

På samma sätt skapar amerikanska företag, amerikanska investeringar eller amerikansk import cirka 70 000 jobb i Sverige. Dessa jobb kan bli fler. I hela Sverige, i Norrlands inland och här i Jämtland.

I dag kan vi presentera nya och regionala siffror på hur ett frihandelsavtal mellan EU och USA skulle förändra arbetsmarknaden till det bättre. Siffrorna finns i en rapport som släppts med bearbetad originaldata från SCB, Svenskt Näringsliv och den tyska tankesmedjan Bertelsmann Stiftung.

Siffrorna talar sitt klara språk: Norrlands inland skulle gynnas av ett frihandelsavtal – 400 arbetstillfällen beräknas kunna komma till i inlandet. Det skulle ensamt tillföra lika många arbetstillfällen som förlorades i Östersund när Flextronics för i dagarna fem år sedan slog igen.

För Jämtlands län rör det sig om 200 arbetstillfällen. Det motsvarar en bestående sysselsättningsökning på 0,3 procentenheter. Samtidigt beräknas bruttoregionalprodukten – värdet på allt länet producerar – öka med 3,3 procent.

Baserat på en nykonstruerat index finns i studien också siffror över utfallet för varje enskild kommun i hela länet. För Östersund kan ett avtal på sikt innebära cirka 70 nya arbetstillfällen, medan det för Strömsund kan röra sig om cirka 35 jobb.

Allra bäst förutsättningar att dra nytta av ett frihandelsavtal bedöms Ragunda ha där 15 nya jobb motsvarar en sysselsättningsökning på 0,6 procent.

Alla prognoser över framtiden har en osäkerhet i sig men riktningen är tydlig: Sverige, Norrlands inland och Jämtland kommer dra fördel av ökad frihandel med omvärlden.

I valet 2014 kommer den linjen bäras av Folkpartiet liberalerna. När andra partier tävlar om att snabbast få stänga gränserna mot Europa kan vi genom mer öppenhet lova fler jobb, mer tillväxt och ökade skatteintäkter.

Pär Löfstrand (FP), länsförbundsordförande och nominerad till Europarlamentet

Erik Scheller (FP), nominerad till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel