Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friluftsliv, frihet och fantasi – lajv för alla åldrar

Barn och ungdomar från hela Härjedalen förbereder sig just nu för vårens stora lajv-upplevelse. I Valborgshelgen bär det av till skogarna utanför Västerås, där vad som helst kan hända.

Det stora lajvet med temat ”Vargatimmen” kommer att pågå i dagarna fem och lockar nära 2 000 personer från hela landet.

har nyligen gett oss in i det här, berättar ungdomsledaren Agneta Sjölund från Tänndalen, men intresset är stort och det växer hela tiden.

– Vi är ungefär 35 härjedalingar som skall åka ner till Västerås tillsammans, berättar hon. Vi har bland andra fem mammor som deltar tillsammans med sina barn. Lajv passar verkligen alla åldrar.

förbereder vi oss tillsammans under tre lägerhelger på ungdomsgården Risnäset i Funäsdalen, fortsätter Agneta. Vi har redan tillverkat våra egna vapen, det vill säga mjuka latex-svärd, och denna helg går vi igenom bland annat boende och matlagning.

– Eftersom lajvet har medeltidsinriktning går det inte an med prasslande chipspåsar till exempel, förklarar Agneta. Färgglada regnkläder är förstås också uteslutet. För att inte tala om pipande mobiltelefoner! För den som ändå vill hålla kontakten med omvärlden under veckan i vildmarken, går det bra att gå ”off-lajv” för att ringa. Här kan man också gå på bajamajan eller hämta färskvatten ur moderna tankbilar.

kan vad som helst hända. Man kan bli rånad av skogens rövare, överfallen av hemska orcher, eller förgiftad av magisk trolldryck. Däremellan kan man gå på medeltidsmarknad eller njuta av en blåbärspaj på Korps lönnkrog.

ungdomar är mest med för att prova på i sällskap av oss vuxna ledare berättar Agneta. Stegvis kommer våra äldsta deltagare att få egna lajvroller och klara sig själva avlsutar hon och återgår till planeringen. Nu gäller diskussionerna vedåtgången. Det går åt mycket ved, när man både skall värma sig, laga mat och torka kläder långt ute i skogen.