Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolorna: Felen ska inte upprepas

SVT:s "Uppdrag Granskning" har genomfört ett dolt stresstest av ett antal fristående skolor. Det visar sig att två av våra skolor inte höll måttet, de levde inte upp till reglerna om hur elever ska bemötas och antas för studier. Programmet var angeläget. Vi har rättat till felen och gör nu allt för att försäkra oss om att de inte ska kunna upprepas.

Academedia är Sveriges största privata utbildningsföretag. Cirka 50 000 elever och föräldrar har valt våra förskolor, grundskolor och gymnasier. Ytterligare 20 000 vuxna går på någon av våra vuxenutbildningar. Vi finns i Östersund där vi driver Friggaskolan, och Sjölins gymnasium.

Vi har blivit en självklar del av det lokala skolväsendet och kompletterar de kommunala skolorna. Vår ambition är att vara en efterfrågad skola av elever och föräldrar och en uppskattad arbetsplats för våra anställda.

Vårt viktigaste uppdrag är att garantera att alla våra barn, elever och deltagare erbjuds en utbildning och verksamhet av så hög kvalitet att de når målen och ges förutsättningar för att nå sin fulla potential.

För oss är det självklart att jobba mot målsättningen "noll fel". Inget annat duger för den som fått elevers, föräldrars och skattebetalarnas förtroende att bedriva utbildning. Vi arbetar sedan ett par år med en gemensam modell för kvalitetsuppföljning, kallad Academedia-modellen: I vilken mån nås de nationella målen med vår utbildning? Hur nöjda är våra elever? Hur går det för dem sedan de lämnat verksamheten?

En utmaning som vi på Academedia delar med alla övriga skolor är något som jag vill kalla svartmålningen av den svenska skolan. Klyftan mellan föräldrars, lärares och elevers egna upplevelser och den allmänna skoldebatten är stor. Det visar sig till exempel på webbsidan faktaomskolan.se. Där finns en rad undersökningar om vad lärare och föräldrar anser om just sin skola.

Av lärarna svarar 90 procent "mycket eller ganska bra" när de får frågan om undervisningens kvalitet på sin egen skola. Samma svar kommer från nästan lika många av föräldrarna när de svarar på frågan "Vad tycker du om ditt barns skola?".

En viktig uppgift för mig som vd i Academedia är att visa vilken roll seriösa välfärdsföretag spelar för att utveckla kvaliteten i skolan. Vi har åtta år av obruten stabil ekonomisk utveckling. Det är ett kvalitetsmått i sig. En skattekrona som går in i Academedia skapar mer samhälls- och elevnytta än andra mer ineffektiva system.

Det är jag stolt över.

Jag är inte lika stolt över hur vi presterade i delar av "Uppdrag Gransknings" dolda test av hur vi bemötte elever som sökte sig till våra skolor. Det är bara att gå hem, göra om och göra rätt. Skolan är till för alla.

Marcus Strömberg, vd Academedia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel