Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritids i Åre kommun måste förbättras

De äldre barnen i Åre kommun upplever att fritidshemmen är tråkiga och många väljer att sluta. Nu tycker Skolinspektionen att kommunen måste förbättra situationen på fritidshemmen.

Fritidshemmen ska enligt lagen vara en plats där barnen ska utvecklas och lära sig saker. Barnen ska helt enkelt erbjudas en meningsfull fritid. Skolinspektionen tycker inte att det riktigt är så i Åre kommun. Deras bedömning är att de yngre barnen har det bra på fritids men att de äldre barnen behöver mer stimulans för att de inte ska välja att sluta.

Enligt Skolverkets statistik för barn mellan sex och nio år som är inskrivna på fritidshem har Åre kommun en lägre andel i förhållande till samtliga kommuner i riket. Det gäller även för barn i åldern 10 till 12 år.

I ett föreläggande kräver myndigheten att kommunen ska arbeta tydligare med hur fritidshemmen ska arbeta med innehållet.

Inspektörerna noterar att andelen behörig personal är låg i förhållande till andra kommuner. På en del fritidshem saknas utbildad personal helt. Personalen har dessutom inte alltid stöd och hjälp av rektorerna. Skolinspektionen visar att rektorernas insikt om verksamheten är skiftande. På en del enheter arbetar rektorerna med att öka kvalitén medan rektorer på andra enheter inte kontinuerligt arbetar med att driva verksamheten.

Kommunen ska enligt lagen ha en bild över kvalitén i fritidshemmen. Men den bilden saknas, menar Skolinspektionen.

När det gäller lokalerna finns det mycket att göra. En del fritidshem har slitna lokaler med dålig ventilation och små lekytor. De undermåliga lokalerna och utemiljöerna kan leda till stress och konflikter. Det är i vissa fall svårt att ha uppsikt över barnen och därmed kunna garantera tryggheten. Skolinspektionen bedömer att det finns fritidshem som inte har ändamålsenliga lokaler och att kommunen måste därför ta tag i problemet.