Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för mobilen på flyget

Nya regler från Europeiska flygsäkerhetsbyrån (EASA) öppnar för surf och sms på flyget.

Nu är det upp till flygbolagen att se över sina rutiner och bestämma hur de nya reglerna kan tillämpas.

De nya reglerna innebär att europeiska flygbolag kan tillåta passagerare att använda mobiler och andra teknikprylar under hela flygningen.

Tidigare har användningen av mobiler varit förbjuden, då man befarade att elektronisk utrustning skulle störa flyginstrumenten. I fjol kom den amerikanska federala luftfartsmyndigheten (FAA) och representanter från flyg- och elektronikbranschen fram till att risken sjunkit till en "acceptabel nivå". I december slopades mobilförbudet på amerikanska flyg. Dock behöll man kravet på att de ska sättas i flight mode.

Nu går EASA steget längre genom att slopa kravet på flight mode. Man tillåter även passagerare att använda mobiler under taxning.

På SAS välkomnas beskedet.

– Vi är väldigt positiva till att branschen och myndigheterna följer med på den teknologiska utvecklingen och ser behoven hos våra kunder, säger Tormod Sandstø, presskontakt på SAS.

Att myndigheterna ändrar sina regler betyder inte att flygbolagen tillämpar dem direkt.

– Vi måste se på vad det betyder praktiskt så får vi se på våra regler och hur detta kan påverka våra procedurer.