Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt och härligt med Sweet Plantain

Jag som rätt ofta tjatar om att jag vill se förnyelse inom de olika genrer som jag recenserar fick en rejäl dos av det under torsdagskvällen. Då gästades Östersund och Gamla teatern av den New York-baserade stråkkvartetten Sweet Plantain som just nu är på sin första Sverige turné.

Annons

Nej, de har inte ägnat all repetitionstid till att förfina sin kvartettklang. Däremot har de ägnat tiden åt att tänja på begreppen utifrån sina stabila bakgrunder som rejält kunniga musiker och gett sig hän ut i tassemarkerna för att ha riktigt kul tillsammans. Wild, free and crazy skulle jag kunna säga för att sammanfatta det hela.

Influenserna vara många; brasilianskt, hip hop, funk, jazz och venezuelanska serenader i en salig röra med rytmisk grund och många fina improvisationer från kvartettens alla musiker, vi fick t.o.m. ta del av flera utmärkta trombonsolon och sång. Kvällen bjöd på ett slags kontrollerat kaos som berörde och gav mersmak.

Betyg 4