Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritzl – i evigt förvar

Josef Fritzl har nu domstolens ord på att han är en incestuös mördare, våldtäktsman och kvinnoplågare med starka psykotiska drag. Han får mänskligt att döma bokstavligen tillbringa resten av livet bakom fängelsemurar – om än med inbyggd psykvård.

I dag är Fritzl åter tillbaka i tvåmanscellen i St Pöltens regionfängelse där han hållits fängslad sedan han greps i april i fjol. Men sedan väntar troligen ”Sonderanstalt Wien-Mittersteig”, ett specialfängelse med psykklinik.

Så blir det inte medgav till och med borgmästaren Herbert Katzengruber.

– Ett mörkt kapitel har avslutats, men vi måste fortsatta leva med det, sa han.

Vad som ändå definitivt var över på torsdagen var det aldrig tidigare skådade medieuppbådet i St Pölten.

När Fritzl på eftermiddagen förklarade sig vara nöjd med att rätten dömt honom skyldig på alla åtalspunkter och fastställt straffet till livstids rättspsykiatrisk vård, sattes samtidigt en helt maskineri av juridiska regler igång.

Wien-Mittersteig faller under det statliga speciella reglementet ”Institutionen för straffpåföljd”. Reglerna har funnits sedan 1974.

Den intagne förväntas få ”intensiv” medicinsk och psykologisk vård och ska via en skräddarsydd terapi ”botas” så långt att han eller hon inte utgör någon fara för andra vid en eventuell frigivning.

Dessutom ska Wien-Mittersteigs personal göra en värdering av hur pass ”farlig” Fritzl anses vara. Först därefter tar fängelseledningen ställning till om han kan tas mot där eller om andra specialfängelser passar bättre. Utvärderingar görs också på anstalterna i Graz-Karlau, Garsten och Stein.

För Fritzl handlar det hur som helst högst troligen om bokstavligen livstids vård under fängelseliknande förhållanden. Först ska det utdömda livstidsstraffet avtjänas. Men om expertisen anser att han då fortfarande utgör en fara följs straffet av sluten vård – på obestämd tid. En utvärdering sker en gång om året.