Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

From islamrörelse från USA sätter press på premiärminister

Den turkiska korruptionsskandalen som hittills fått ett tiotal ministrar på fall och som kastar en skugga även över premiärminister Recep Tayyip Erdogan tycks ha tagit paus över nyåret. Sannolikt är det ett bedrägligt lugn.

Medan den turkiska ekonomin länge gått som på räls och gjort 75-miljonerslandet till en regional stormakt fortsätter politiken att ta oväntade språng. I våras såg allt ljust ut för Erdogan och hans mjukt islamistiska AKP- parti. Sedan kom försommarens stora demonstrationerna i och kring Geziparken i Istanbul som fick den lynnige premiärministern att framstå som en politiker med despotiska drag. Och i december bulnade så den muthärva som ätit sig in i regeringen.

Erdogan har gått till motattack och rensat ut flera hundra personer ur rättsväsendet som deltagit i aktionen mot de förmenta mutkolvarna. Samtidigt har han lagt skulden för det inträffade på USA och Israel – anklagelser så gripna ur luften att de rimligen slår tillbaka mot honom själv. I kulisserna agerar inga andra stater utan vålnader från Turkiets förflutna.

Gülenrörelsen kallas en fromhetsrörelse vars ledare Fethullah Gülen tidigare var en nära allierad till Erdogans AKP. Men sedan sekelskiftet lever den 82-årige Gülen i självvald exil i USA och har byggt upp en egen skolverksamhet som i dag omfattar drygt 800 skolor i tiotals länder.

Gülenrörelsen har sina rötter i en islamism som är helt olik den vi vant oss vid i dag. Fromhet och religiös tolerans har hållits högt och rörelsens andlige förebild, kurden Said Nursi, predikade att det inte fanns någon motsättning mellan vetenskap och tro. Han bevakades strängt under Kemal Atatürks nationsbygge som hårt förföljde islam. Men Nursis icke-våldslinje gjorde att han fick leva, om än på nåder.

Det är spänningarna mellan kemalismen och islam i olika skepnader som gör att landets politiska landskap plötsligt öppnar sig ungefär som när vulkanön Surtsey dök upp utanför Islands sydkust för 50 år sen.

Efter 2008 tågade en stor del av Turkiets gamla uniformerade elit i fängelse sedan den hemliga, ultranationalistiska organisationen Ergenekon fällts i en rad spektakulära rättegångar. Det var Erdogans stora uppgörelse med kemalisterna.

Nu öppnas alltså ett nytt slukhål för en turkisk elit - den här gången för Erdogans egna AKP-are, som med tiden blivit allt mer lika de arabiska islamister som till exempel återfinns i de Muslimska brödraskapen. En islam som är väsensskild från Fethullah Gülens fromma väckelserörelse.

Hur EU:s politiska elit ska lära sig hitta rätt i det turkiska ekonomisk-politiska landskapet är en gåta.

"Bara revoulution kan tvätta bort den här smutsen", står på demonstranternas plakat vid demonstrationen under lördagen.