Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösö Zoo vill rädda dödsdömda giraffen Marius

En dansk giraffs dödsdom har fått förgreningar till Frösö Zoo. Åke Netterström erbjuder sig att köpa giraffen.

– På det sättet hjälper vi både giraffen och Köpenhamns zoo, säger han.

Annons

Giraffen Marius är könsmogen och går i hägn med sin mamma och syster på Köpenhamns zoo. Eftersom han inte får para sig med sin familj, det skulle leda till inavel, har djurparken bestämt att han ska avlivas.

Detta har lett till en storm på sociala medier. En fullt frisk 18 månader gammal giraff ska inte behöva bli lejonmat, resonerar de som upprörs av beslutet.

Djurparken försvarar sig med att de varje år avlivar 20-30 djur av samma skäl. Marius kommer att avlivas söndag morgon och alla som vill vara med och se hur en giraff ser ut inuti är välkomna på obduktion. Därefter blir köttet serverat till lejonen.

Men Frösö Zoo har nu tagit klivet in i handlingen. Djurparken har redan utrymme för giraffer, och planer på att återigen skaffa giraffer till anläggningen. Åke Netterström har kontakt med djurparker i Nederländerna och i Italien för leverans. Därför passar Marius helt rätt in i bilden. Får han para sig med "giraffdamer från Italien blir det inga problem", säger Åke Netterström.

– Vi har mejlat och förklarat att vi kan ta emot honom. Det kommer i rätt skede för oss. Vi får vänta och se hur det blir. Jag håller tummarna.

Åke Netterström menar att det ständigt händer på bondgårdar, hundkennlar och på djurparker att djur måste avlivas av avels- eller andra skäl. Men att göra det med publik som sedan ska titta på när djuret obduceras är inte så lyckat.

Om det har blivit någon storm på sociala medier efter nyheten om pingvinerna på Sealife center i Scarborough, England, är inte känt. Där tvingas anläggningen behandla pingvinerna med antidepressiva medel efter denna vinter som ser ut att vara en av de regnigaste och tristaste på många år. Sealife Center säger helt enkelt att deras pingviner är hängiga, enligt DN.se