Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösöbons 9-åriga skägg blir välgörenhet

Frösöbon Carl Fredriksson har odlat sitt skägg i 9 år. Nu har han och skägget blivit utvalda att vara med i ett fotoprojekt i kampen mot hudcancer.

– Jag har lagt upp en del bilder på Instagram, eller ja, selfies helt enkelt, säger Carl Fredriksson.

En dag tog fotografen Brock Elbank kontakt med honom på forumet och frågade om han ville vara en del av Project 60. Carl trodde att det bara var någon "liten pryl" men tänkte att det kunde han väl ställa upp på. Han hade inte trott att det skulle innebära att han skulle åka till London och fotograferas.

Projektet Beard Season startades förra året och går ut på att man ska kolla sin hud och odla ett skägg under vintern. När folk frågar om skägget ska man uppmana dem att också kolla sig. Allt i kampen mot malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer.

Delprojektet Project 60 är en porträttserie med 60 skäggbeprydda personer som ska sluta i en fotoutställning och en bok. Alla fotografier ska också auktioneras ut.

– Jag har släktingar som gått bort i cancer, så det känns vettigt att vara med, säger Carl.

Projektet fick mycket uppmärksamhet efter att det blev klart att kvinnan Harnaam Kaur skulle vara med. Hon har blivit lite utav en internetkändis under epitetet skäggiga damen. Hennes medverkan i Project 60 har till exempel blivit uppmärksammad i brittiska The Guardian och Daily Mail.

Projektet ska vara klart i mitten av september, i samband med att de brittiska mästerskapen i skägg och mustasch går av stapeln. I början av månaden beger sig Carl till London för att fotografers.

– Det känns lite galet, det känns inte som att jag har något speciellt skägg, säger Carl.

Han är väl medveten om att det är trendigt med skägg, men själv vet han inte vad han skulle göra utan sitt. Skägget har han haft i 9 år och planerar att ha det länge till. Om inte annat för att klå sin pappa, som bara rakat sig en gång under sina 65 år.

– Det har blivit en grej, säger Carl.

När han åker ned till London tänker han göra det i samma anda som han ramlade in i projektet – via Instagram. Med en följarstab på ungefär 1700 personer känner han sig säker på att få en sängplats.

– Det är bara att lägga upp en bild när man dricker en öl och höra om det är någon som har en soffa, skrattar han.