Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösöcyklist skrällde i säsongsstarten

Nya cykelsektionen i Frösö IF slog till direkt vid den stora Sverigepremiären i Hammarö tredagars.

Mats Nygren tog en mycket meriterande tredjeplats i elitklassen.

Annons

Den 14:e upplagan av Hammarö tredagars blev som väntat en härlig manifestation för svensk cykelsport. Tävlingen har växt för varje år och är nu en av de största i Sverige.

Som vanligt var det fyra lopp på programmet. Prolog i fredags, tempo och GP (varvlopp) i lördags och linjeloppet under söndagen.

Från jämtländsk sida fanns representation både från Östersunds CK och Frösö IF, som startat en cykelsektion.

– ÖCK är väl mer en motionsklubb, med cyklister från de yngsta till de äldsta. Vi satsar hårdare på eliten, menar Andreas Ocklind, som gjorde debut i juniorklassen.

• Är det bättre att köra för Frösön?

– Absolut. Det är mycket bättre. Vi har ledare som tar hand om oss och vi får satsa i en egen grupp. För tre veckor sedan var vi också på träningsläger på Mallorca.

Ocklind, Preben Larsen (som bor i Falun) och Robin Aronsgård körde alla i juniorklassen, där Larsen lyckades bäst. Han var sjua på tempot och sexa på GP-loppet.

Larsen tävlar även på bana och har EM i sommar som närmaste mål. För att ta sig dit behöver han dock göra bra resultat vid kvaltävlingar i Tyskland i maj.

– Det är ett stort hopp att gå från 16-årsklassen till juniorer. Vi är ett år yngre än många av de övriga, men nästa år ska vi satsa rejält. Då ska vi ta hem det, skrattar Andreas.

Det stora glädjeämnet var dock Mats Nygren. Den före detta slalomåkaren från Västerbotten gjorde en imponerande insats.

Nygren var trea i prologen, tvåa på tempot, fyra i GP-loppet och åtta-nia i det avslutande linjeloppet. Det gav en total tredjeplats.

– Det här var nog min bästa prestation som elitåkare, säger en helnöjd Nygren.

Trots sin ålder, runt 40 år, klarar alltså frösöiten av att konkurrera med de bästa svenska cyklisterna vid sidan av proffsen. Det som gör det ännu mer imponerande är att han bara tävlat i fem-sex år.

– Jag kom med bakvägen, via veteranklasserna. Jag vann veteran-SM och veteran-nordiska, men sedan bytte jag till elitklass. Den klassen är roligare att tävla i. Men jag är överlägset äldst bland elitåkarna.

Mats Nygren är framförallt en tempospecialist, med en elfteplats som bäst vid SM i fjol.

Satsningen på en ny cykelsektion i Frösö IF glädjer honom.

– Det är roligt att vi också har åkare i varje klass, bland annat fyra i elitklassen. Nu ska vi även försöka få upp fler ungdomar.