Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frostviken först i landet med besöksavgift

Det kostar lite mer – det ska ge lite mer. Ungefär det är tanken när Frostviken går i täten för landets besöksmål och inför kurtax. Det är en besöksavgift som ska ge ökad trivsel och livskvalité för både turister och bofasta.

Kurtax är ursprungligen en modell från Alperna, där företagare tar ut en extra avgift för varor och tjänster. Pengarna går bland annat till att upprätthålla samhällsservicen och infrastrukturen på de aktuella orterna, som belastas hårt under turistsäsongerna. När Frostviken går i bräschen väljer man i stället att kalla avgiften för "Mervärde Frostviken", och det hela är ett samarbete mellan Leader, Tillväxt Frostviken och Strömsund Turism.

Mitt i händelsernas centrum för projektet står Kicki Stenvall på Gäddede Turistbyrå. Hon väntar ivrigt på hur turisterna ska reagera på den nya avgiften.

– Det känns kul att vi är först med det här i Sverige, och jag tror att fler kommer att följa efter oss. Lierne kommun har redan testat det här, och där har pengarna bland annat gått till sophantering och att hålla efter skidspår, berättar Kicki.

Hon säger att de flesta företagarna i Frostviken ställt sig positiva till modellen, och att några redan börjat inför avgiften, till exempel ICA Gränsbua som tar ut en extra krona för platskassar. Det hela går alltså inte ut på att besökarna ska stoppa kontanter i en insamlingsbössa, utan att företagarna ska hitta något inom deras befintliga verksamhet att höja priset på.

– Det kan handla om att man höjer priset på boende med två procent, eller inträdet till evenemang med tre procent. Det viktiga är att folk förstår att avgiften kommer tillbaka som något positivt, och jag ser framför mig hur vi till exempel kan underhålla vandrings-leder och skapa kulturevenemang för de här pengarna.

Alla företagare som ansluter sig till Mervärde Frostviken får dock vara med och påverka hur pengarna ska användas, och Kicki Stenvall understryker hur viktigt det är att allt redovisas noggrant.

– Förhoppningsvis blir det här en basfinansiering för att utveckla saker i Frostvik-en, men jag tror även att föreningarna i området kommer att ha nytta av det här.