Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frostviksbördiga Solveig släpper blodig uppföljare

2013 släppte Frostviksfödda Solveig Vidarsdotter debutboken Isvittring. Deckaren som utspelar sig i Gäddede där hon bodde som liten har nu fått en uppföljare, Nässelvrede som beräknas släppas vårvintern 2017.

Solveig Vidarsdotter håller som bäst på att måla dörrkarmar i sitt hem nere i Storekullen, inte långt från Varnhem i Skara när 100% Strömsund slår en pling.

Hennes debutbok Isvittring kom ut 2013 och har sedan släppet både getts ut i pocketformat och nu senast på ljudbok, inläst av skådespelerskan Marie Richardson.

– Den har varit med på Storytels topplista för sjätte veckan i rad nu. Det åker lite upp och ner nämligen, men det är kul när boken får ett nytt liv, en ny skjuts om man kan kalla det så.

Debutbokens handling handlar i grund och botten om elevhemmet i Gäddede. Där bodde Solveig som liten och hon kände nog alltid att hon ville skriva om det någon gång. Det gällde bara att hitta en lämplig form för det och då föll valet på deckare.

Varför blev det just deckare?

– Det är en populär form av litteratur som folk vill läsa och ett sätt att nå många läsare. Och vad gäller handlingen, det är en naturlig bladvändare, man måste få reda på vad som händer i slutet.

Nu vankas alltså uppföljaren som fått titeln Nässelvrede. Handlingen utspelar sig ett halvår efter Isvittring, sommaren 2006 när det är valår (kommunalval) i Sverige. Boken börjar med att en lokal politiker hittas mördad utanför sin stuga i Gäddede och några timmar senare förolyckas en annan politiker på jaktskyttebanan i Gäddede. Det är upp till poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo att lista ut hur dödsfallen hänger samman.

Solveig Vidarsdotter berättar att boken är i princip klar, men att den nu under senare delen av hösten och vintern kommer gå igenom en redigeringsfas samt korrigeringsfas.

– Det som kommer ske framöver här är att man går igenom texten väldigt noggrant och ser till att all logik stämmer in och att det kan motiveras till varför karaktärer agerar som de gör. Sedan är det korrigering där man mest letar efter småfel.

Planen är att Nässelvrede kommer att släppas vårvintern 2017. Ett mer exakt datum för boksläppet är för tidigt för Solveig att säga i dagsläget.

– Det är flera som frågat mig när boken ska släppas och jag törs bara säga vårvintern. När det fortfarande är lite snö på marken i Jämtland då kan det vara aktuellt, haha.