Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fruset fiskafänge som familjenöje

Ur gapande hål i isen tas fisknät upp. ÖP följde med på familjenöje på Storsjöns is när isnäten vittjades.

Annons

En kilometerlång skotertur från Kläppe, Hallen, rakt österut leder till utöarna. Där har Sture Svensson tillsammans med Olle Rydén satt ut isnät. Båda två äger fiskerätt och får med det tillsammans med medlemskort lägga ut sina isnät där. De har ett livslångt fiskeintresse och har lagt isnät i över 30 år.

Att lägga ut isnät går till så att man först borrar och sågar upp ett hål i isen. Sedan sätts en så kallad ishäst ner under isen. Man skjuter iväg den i önskad riktning och drar i ishästens lina, vilket får den att själv skjuta ifrån genom en spikförsedd arm.
Om isen är tilltäckligt tunn, ser man den röda ishästen genom isen.
- Annars kan man lyssna sig till var den är när den slår i isen, säger Sture Svensson.

När man lokaliserat ishästen sågar man upp ytterligare ett hål och tar upp häst och lina. På så vis har du nu en lina under isen, som det sedan bara är att fästa nätet på.
Nu när nätet ska vittjas skottas locket, som här utgörs av en gammal kylskåpsdörr, fram och isen skopas ur. En extra lina fästs i nätets andra ände som sticker upp ur det andra hålet. Nu kan nätet kan börja dras upp.

Vid en första kontroll känns det som att det finns liv i nätet.
- Något känns det som, konstaterar Andreas Jämtinger.
Mycket riktigt. Efter några meter nät kommer en rejäl kanadaröding upp och trasslas ur nätet. En gissningstävling om fiskens vikt börjar. Vinnaren prickar in den exakta vikten, 4,7 kilo. En öring kring 4-kilosgränsen blir nästa fisk i baljan.

En bokstavligt talat stelfrusen kanadaröding har trasslat in sig rejält i nätet och på så vis täppt till gälarna och drunknat. Men att den är död när man plockar upp den behöver inte betyda att den inte går att äta.
- Man tar hem och rensar den. Tittar så att inte benen lossnar från köttet. Luktar den inte konstigt är det ingen fara att äta den, säger Sture Svensson.
Nätet dras tillbaks ner i djupet igen, genom att helt enkelt dra i extralinan. Isnät kan med enkelhet läggas ut och vittjas av en enda person. Men allt som oftast blir det som här en ren familjeangelägenet och ett nöje som blir till heldagsutflykter.

 

Fredrik Alverland
fredrik.alverland@op.se
063-161600