Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frysta löner ingen lösning

Älmhults kommunalråd Elisabeth Peltola, C, vill frysa lönerna i väntan på bättre tider. Förslaget kommer i förlängningen av förra veckans uppgörelse mellan IF Metall och arbetsgivare inom industrin. Men Peltolas tankar måste få tummen ner. Upprivna löneavtal löser knappast pågående samhällskris.

Metall hoppas kunna rädda tusentals jobb genom att ge fackklubbar rätt till lokalt träffade avtal. Genom att acceptera kortare arbetstid och därmed lägre lön, skall industriarbetare få behålla sin anställning, hoppas Metall.

Reaktionerna från övriga LO-förbund var i förra veckan entydiga och hårda: Vi godtar inget sådant.

andra arbetsgivare morgonluft. När skatteintäkterna viker och den offentliga sektorn tvingas till kraftfulla besparingar är Älmhults kommun först ut med att lansera frysta löner. ”Något år eller mer”, kan kommunalrådet Elisabeth Peltola, tänka sig behålla nuvarande lönenivå.

En lönedumpning inom offentlig sektor kan visserligen kortsiktigt ge mer pengar till enskilda kommuner, men på sikt leder det helt fel. Börjar arbetsmarknaden spricka upp i liknande godtyckliga tankegångar riskerar hela avtalssystemet gå i bitar. En sådan utveckling har ingen regering råd med.

talas om vikten av ökad jämställdhet vore det dessutom katastrofalt att börja riva i ingångna avtal, exempelvis för Kommunal. Här jobbar en stor andel kvinnor, vilka i så fall riskerar hamna ännu mer på efterkälken än i dag.

Det som i dag handlar om betydande problem för kommunerna kan i en förlängning dessutom bli rena förödelsen om löneläget sänks. Om bara ett par år skall nämligen 40-talisterna börja ersättas och är inte kommuner och landsting en attraktiv arbetsgivare då, lär 80- och 90-talister välja annat. Och valmöjligheter blir det, även om det just nu ser annorlunda ut.

Inte ens Sveriges Kommuner och Landstings, (SKL:s) arbetsgivaresida tänker i de här banorna. Därför ska idén från Älmhult läggas i malpåse.

men nog är det dags att nu överväga ett kommun- och landstingstillskott i vårbudgeten. Nya pengar till offentlig sektor får inte per automatik innebära mindre fokus på allmän rationalisering.

Många måste dock skära kraftfullt, inte minst för barn och gamla. Den sortens sparbeting är inte förenligt med god välfärd. Därför måste också det allmänna få del av regeringens krismiljarder.