Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frysta vattenrör problem i kylan

Kylan ställer till det för husägare. Vattenrören fryser sönder.

– När det har varit så här jämnkallt under en längre period tränger sig kylan och kälen in under husen. Normalt brukar det var kallt på natten men varmare på dagen. Men den senaste tiden har det varit runt 10 till 15 grader kallt mitt på dagen också. Det är stor skillnad mot förra året, säger Mats Mattsson som bland annat arbetar med att tina upp frusna rör åt företaget Klensmeden.

– Många har installerat värmekablar förra gången det var riktigt kallt. Det var ju ett tag sedan så många har gamla grejer som har gått sönder, säger Mats Mattsson.

Även rörmokare i fjällområden har haft mycket att göra.

– Det har varit en hel del att göra, säger Michel Carlzén på Carlzén Rör & Bygg i Åre.

Han ger rådet att stänga av inkommande vatten till fritidshusen när man åker bort samt stänga ventilerna till torpargrunden under vintern.

– Många gånger är det slarv som ligger bakom att rören fryser sönder. Jag förstår inte varför inte försäkringsbolagen ställer högre krav, säger han.

Ibland är det jordfelsbrytare som slår ifrån och som gör att värmen stängs av till husen.

– Fler borde införa temperaturlarm. Tekniken finns. När temperaturen sjunker får husägarna ett sms och kan kontakta en fastighetsskötare eller hantverkare, säger Michel Carlzén.

– Man ska inte bygga ut fjärrvärmen på vintern. Det ska man göra på sommaren, säger Mikael Lindvall som sköter underhållet av fjärrvärmenätet åt Jämtkraft.

Kommunen däremot har haft det lugnare. Deras vatten och avloppsrör ligger på mellan två och två och en halv meters djup. Just nu ligger kälen på runt en och en halv meters djup.

– Vi har haft några rörbrott på grund av kälen, men det har vi varje år, säger Bengt Tuné, underhållsingenjör för rörnätet vid Östersunds kommun.