Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart framåt på dragracing

Motorbuller och slirande däck mot asfalten kunde höras på lång väg från Optands flyplats i helgen. 73 team hade samlats för att prova sina hästkrafter.– Den gemene bilden är att det är karlar som kör. Men vi har en del tjejer som är med. Det är riktigt kul, säger Maria Olsson, tävlingssekreterare.

Annons

Under helgen har det varit Jämtland Dragracing Open. Ekipage i alla olika former från snöskotrar till bilar och motorcyklar har kört fort och tävlat mot varandra. Arrangemanget har SHRA - Östersund tillsammans med Vulturenecks och Mooserodders stått för.

– Vi har haft ungefär 1400-1500 åskådare, säger Maria Olsson.

Dragracing är världens snabbaste motorsport och oftast brukar sträckan vara 402 meter, som är en kvarts engelsk mil. Men på Optand är sträckan som körs 201 meter.

– Det är för att få ner hastigheten lite, säger Bertil Haglund.

På lördagen kördes det kval i de olika klasserna och på söndagen var det eliminering för att ta sig vidare till finalen.

– Vi hyr flygplatsen. Men det är ingen bra bana, den är sprucken på vissa ställen, säger Bertil Haglund, tillförordnad banchef.

Två av tjejerna som var med i klassen för Bracket är Nelly 17 år, och Anna Nygaard, 16 år. De har kört dragracing sedan många år tillbaka och brukar turas om att köra en Camaron Z -28, årsmodell 1982, som de importerat från USA och en Chevrolet 210 HGV årsmodell 1957.

Den här gången var det Anna Nygaards tur att tävla med Camaron. Men de blev båda utslagna i uttagningarna.

– Vi är uppväxta med det här. Känslan av att trycka gasen i botten och köra, säger hon.

På söndagseftermiddagen fick Nelly Nygaards chansen att göra en testkörning med Camaron. Då hade hon inte kört bilen sen hon kom hem från Las Vegas i vintras, där hon varit och tävlat.

– Det var roligt, säger hon.