Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart på industriprogrammet

I våras var industriprogrammet på Härjedalens gymnasium nedläggningshotat men räddades i sista stund. Ett riktigt beslut har det visat sig då det nu finns hela 15 nya elever.

Med 15 nya elever blomstrar industriprogrammet. Andra toner var det i våras då ett politiskt beslut togs i nämnden för bildning, fritid och kultur om att industri skulle läggas ner.

– Det togs ju på helt fel grunder. Först var ekonomi och naturvetenskap hotat och sedan fordonsprogrammet, plötsligt var det vi som hade hotet över oss, säger läraren Elving Forsström som genast agerade för att försöka rädda linjen bland annat genom att kontakta företag i Härjedalens som skulle bli berörda.

– Vårt program ger ju eleverna arbete efter genomförd utbildning. Just nu har vi 27 elever varav 7 går Vuxnas Lärande för att ta olika kurser inom svetsteknik. Det innebär att de slipper åka till Mora eller Östersund, säger Elving Forsström som har kö på platserna till Vuxnas Lärande.

Eftersom Elving och hans kollega Bengt-Olof Johansson har gått en IWS-utbildning är de behöriga att utfärda svetsarprövningsintyg till sina elever enligt Europanorm 287 vilket innebär att de kan söka jobb i hela Europa.

En före detta elev på industriprogrammet, Fredrik Säfström, är nu tillbaka och går en utbildning på sex månader för att få certifikat som svetsare.

– Jag tycker att det här är kanonbra. Jag tog examen 2008 och då fanns inte den här behörigheten som jag nu kompletterar med, säger Fredrik som siktar på att få jobb i Norge när han är färdig.

– Det finns ett stort behov av svetsare där. Visst har jag haft jobb tidigare också men det har varit lite tufft på arbetsmarknaden här i Härjedalen men kompletterar jag min tidigare utbildning så ser det bra ut, säger Fredrik Säfström.