Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart på mammakurs i badminton

Det är söndag förmiddag och fjäderbollarna flyger högt i Storsjöskolans gymnastikhall. Östersunds Badmintonklubb har premiär för sin mammakurs i badminton.

– Det är aldrig för sent att börja, säger Laila Hanning Sundberg och pustar ut efter första spelövningen.

För första gången anordnar Östersunds Badmintonklubb en kurs i badminton enbart för mammor. Tio föräldrar, alla med barn aktiva i klubben, deltar i kursen som pågår fem söndagar under november och början av december.

Kursen startades efter att en förälder tillika mamma frågat om inte klubben kunde ordna en kurs i badmintonsportens grunder och även i att lära sig spela. Och namnet "mammakurs" har slagit.

– Det fanns tydligen ett uppdämt behov. Många har hört av sig. Det blev ett otroligt gensvar, säger Gunnar Haggelin som är en av instruktörerna under kursen.

Deltagarna kommer bland annat lära sig slagteknik, rörelse på banan, regler, speltaktik. Huvudsyftet är att de lättare ska kunna vara med och följa sina barns utveckling på badmintonbanan under träning och tävling, samt att de själva ska få lära sig spela och inte minst ha kul.

– Nu kan föräldrarna vara med och instruera och hjälpa till. Föräldrarna är en väldig resurs. När barnen tränar får de sitta på bänken och titta på, nu kan de mera aktivt delta, säger han.

Laila Hanning Sundberg är en av deltagarna som kommit för att lära sig mer om sporten.

– Det här var jättekul. Alla i min familj spelar, fyra barn och min man. Så nu är det på tiden att jag började, säger hon.

Hon tycker det är kul att det anordnas en kurs bara för mammor och berättar att familjen brukar reser på badmintoncupper. Tanken är att nu kunna vara med och delta själv.

– Det som är bra med badminton är att du kan hålla på med det hela livet. Det är aldrig försent att börja. Det finns så många klasser oavsett hur bra du är, säger hon.

Under passet med rundbadminton slår Marit Wahlström ned höga bollar på löpande band. Hon började spela för tio år sedan samtidigt som hennes dotter började med sporten. Efter det var hon fast. Dottern tävlar och hon motionsspelar.

– Jag går kursen för att friska upp tekniken, sedan är det socialt väldigt kul att lära känna nya föräldrar i gruppen, säger hon.

Men att sitta på bänken och ge råd till sin dotter är inget hon kommer att göra.

– Det är hon som kan lära mig. Det är länge sedan jag fick lära henne någonting om badminton, säger hon.

Spelet fortsätter en stund fastän kurstiden är slut och tränaren Gunnar Haggelin kan konstatera en skillnad mot de andra träningsgrupperna. Nät och utrustning plockas bort utan att någon sagt till om det.

– Det ska tydligen vara en mammagrupp till det, säger han.

Artikeln kommer från 100% Östersund.