Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full pott för Zelda

Läs veckans spelrecensioner.

Zelda: Skyward sword

För: Wii

Ålder: 12

Betyg: 5

Nintendo visar att de är mästare på att förnya. Det senaste kapitlet i historien om hjälten Link och prinsessan Zelda bjuder på många nyheter oavsett om du är ny eller gammal i gemet.

Allt startar högt över molnen i staden Skyloft. I ena stunden förenas de båda nästan i kyss – i nästa slits de isär av onda krafter och äventyret drar igång.

Jag har, ärligt talat, svårt att slita mig när det väl börjat. Nintendo bjuder på den största spelvärlden i Zeldas historia. Den är full av imponerande pussel, som inte sällan kräver att man tänker om både en och två gånger.

Grafiken kan inte mäta sin med andra konsoler, men landskapet i vattenfärg-stil står starkt med sin fantasifulla design.

Spelet använder Motion plus som gör att Links svärdrörelser matchar dina. En teknik som revolutionerar både svärdfajterna och pussellösningarna, och gör äventyret mer utmanande och dynamiskt än någonsin. Visst har tekniken sina brister, speciellt på detaljnivå. När jag till exempel måste rita en proportionerlig cirkel med svärdet tar det rätt många försök innan jag lyckas.

Det tog fem år för Nintendo att släppa ett spel som på riktigt utnyttjar Wii-konsolens fulla potential. Zelda: Skyward sword är vad alla spel till Wii borde ha varit.

Assassin’s creed: Revelations

För: PC, PS3, Xbox 360

Ålder: 18

Betyg: 3

I det fjärde Assassin’s creed-spelet ska tre hjältars historia flätas samman och avslutas. Inget litet åtagande med tanke på att de tre hjältarna Desmond, Ezio och Altaïr lever under medeltiden, renässansen och i nutid.

Men just här i ligger faktiskt spelets stora behållning. Det är skickligt berättat, till och med rörande ibland, med en annan ton i slutet än vi är vana vid i actionspel.

Även om det mesta av spelmekaniken känns igen från förr, finns en del nyheter. Man kan nu göra bomber och har fått en krok för att glida, slåss och klättra med. Vi kan dessutom spela som Desmond för första gången, i ett Portal-inspirerat spel där man lägger pussel med dna-ledtrådar. Man kan hoppa över spelsekvenserna om man vill, men jag tyckte att de var rätt roliga.

Direkt dåligt är däremot det nya inslaget där man ska försvara baser mot fiender. Och att de italienska städerna har ersatts av 1500-talets Konstantinopel är också ett nedköp. För hur vackert det gamla Istanbul än var så är det inget Rom, Venedig eller Florens.

Trots dessa invändningar är det svårt att klaga på Revelations. Det är en väloljad och engagerande maskin som är svår att släppa ifrån sig.

Dragon quest 2: Monsters joker

För: DS

Ålder: 3

Betyg: 4

På många sätt är Monsters joker vad Pokémon borde ha varit vid det här laget: Snyggt, snabbt och generöst med monsterträning. Den som spelat Pokémon fattar konceptet snabbt. Du är en ung monstertränare på väg mot en turnering, men innan dess måste du fånga monster och träna upp dem. Det gör man genom att slå samman två monster till ett helt nytt. Det ger motivation till att fånga nya monster och dessutom kan man ju välja fritt vilka monster man vill förändra och vilka man vill behålla.

Spelets svaghet är en viss otydlighet med kartor och vart man ska ta vägen, samt viss brist på gulliga monster att fästa sig vid.