Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige var som ett öråd i Robinson

Att delta på Bräckes kommunfullmäktige var som att få en inblick i den gamla TV-succén Robinson med dess tillhörande karaktäristiska öråd. Ingen visste hur omröstningen skulle sluta innan resultatet lästes upp.

Tio ledamöter var för lite för att kuppen skulle lyckas. Om två till ur majoriteten hade röstat på Johan Loock (M) hade Moderaterna med sina fyra mandat i fullmäktige vunnit oppositionsrådsposten över Centerpartiet med elva mandat. Men i stället blev Theresa Flatmo (C) vald till oppositionsråd med 15 rösters övervikt mot Johan Loocks (M) 14, bara 10 valde att rösta blankt.

Det finns en oskriven regel i svensk politik att majoriteten inte ska lägga sig i oppositionens affärer. Valet av oppositionsråd får man sköta själva och majoritetens ledamöter ska avstå. Men den oskrivna regeln följde enbart hälften av majoritetens ledamöter.

Det var en sluten omröstning. Vi kan därför aldrig veta vilka av ledamöterna i majoriteten det var som bröt mot regeln och deltog i kuppen att försöka manövrera ut Theresa Flatmo (C). Men man kan konstatera att Socialdemokraterna måste ha varit inblandad i omröstningen. Majoriteten består av 20 ledamöter. Av dessa har Socialdemokraterna 14, Landsbygdens framtid 3, Vänsterpartiet 2 och Folkpartiet 1. Även om samtliga stödpartier till Socialdemokraterna la sig i valet innebär det fortfarande att minst 4 Socialdemokrater deltog.

Jag begränsas av spekulationer. En frihet man får ta som ledarskribent då och då. Jag bedömer sannolikheten högre att samtliga av de tio ledamöterna ur majoriteten kom från Socialdemokraterna. Representanter från både Vänsterpartiet och Landsbygdens framtid har tidigare protesterat mot att man skulle delta i något kuppförsök. Socialdemokraterna är dessutom det enda partiet som kan se en framgång i att kuppa bort Flatmo och därmed försvara kommunens tystnadskultur.

Genom en tystnadskultur har Bräcke kommun historiskt haft ett politiskt arbetssätt där det socialdemokratiska härskarpartiet tågat på och oppositionen hållit tyst. Samtal mellan opposition och majoritet har skett i slutna rum och i kommunens korridorer. Allt för att till varje pris hindra publikens öron.

Tystnadskulturen den motiveras med att oppositionell kritik ger negativa rubriker och därmed gagnar den inte kommunens utveckling. Det ligger naturligtvis en stor portion välvilja bakom det. Bräcke är en kommun med stora strukturella utmaningar. Och för att upprätthålla välfärd och service måste man vända trenden.

Men tystnadskulturen slår fel, straffar medborgarna och kommunens långsiktiga utveckling. Medborgarna äger nämligen en rätt till insyn. Och möjligheten att kunna värdera olika politiska alternativ som presenteras. I slutändan ligger nämligen kunskapen om hur man ska vända Bräckes negativa utveckling utanför kommunfullmäktige. Den kunskapen har väljarna. Vart fjärde år fattar dom ett beslut.

Med Theresa Flatmo (C) som oppositionsråd utmanas den etablerade tystnadskulturen i Bräcke kommun. Det är en välkommen utmaning.