Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt med Zweigbergk

Hur uppför sig syskon mot varandra? Vad kan svår kärlekssorg göra med oss? Och vad vet vi egentligen om varandra?

Frågorna var många vid ÖP:s författarträff på måndag kväll med Helena von Zweigbergk.

Samlingssalen på Östersunds bibliotek var välfylld när ÖP:s digitala bokcirkel avslutade sin första omgång med att träffa författaren till "Än klappar hjärtan", som cirkeln läst sedan början av november.

Hela träffen sändes live på ÖPTV här på op.se, och klickar du på den här länken inslagetkan du titta i efterhand.

Samtidigt var chatten på hemsidan öppen under hela sändningen och cirkelns Martin Hanberg läste av de frågor som kom in där och sände dem vidare till Helena von Zweigbergk.

– Jag skriver disciplinerat tre sidor om dagen, sedan slutar jag, även om jag kommit in i ett spännande flöde. För då blir det kul att sätta sig att skriva också nästa dag, berättade hon.

Den senaste boken tog ungefär ett år att skriva och innebar ett nytt steg i hennes motivkrets:

– Förut har jag mer skrivit små kammarspel, men nu sökte jag formen för en stor familjekrönika.

Merparten av samtalet kom förstås att handla om de par- och syskonrelationer som är bokens huvudämne, med tre systrar i fokus.

– Jag lånade idén att skriva samma skeende ur flera personers perspektiv, jag gillade det upplägget, berättade hon.

Men hur kan du känna förståelse för alla dina personer? undrade Linda Svedberg i publiken.

– Jag har provat att skriva om en riktig dumskalle, men det är verkligen svårt, jag hittar alltid förmildrande omständigheter, sade Helena von Zweigbergk.

ÖP:s bokcirkel har nu avverkat sitt första pass, men börjar omgående med nästa bok, som blir Lena Anderssons nyss August-belönade "Egenmäktigt förfarande".

Cirkeln kommer att ha en enda live-chatt om boken onsdag 8 januari och Lena Andersson kommer till Östersund och biblioteket för ett författarmöte måndag 13 januari med start 18.30.

Se hela direktsändningen i efterhand samt chatten här.